Info, Recepti i mnogo toga još

Kako se sprema domaći koštani bujon

Koštani bujon je postao veoma popularan među ljudima kojima je stalo do zdravlja, a razlog tome je što se veruje da koštani bujon ima mnoge zdravstvene prednosti.

Iako ne postoji mnogo istraživanja koja bi mogla da potvrde zdravstvene benefiti bujona, postoji mnoštvo dokaza koji ukazuju upravo na to.

Šta je koštani bujon i kako se pravi?

Koštani bujon se pravi sporim i dugim kuvanjem kostiju i vezivnog tkiva.

Sve što vam je potrebno jeste 1,5 do 2kg kostiju, nešto povrća, mi smo uzeli crni i beli luk, šargarepu i celer. 

Kada birate kosti, najbolje je, ako možete negde da nabavite, kičmu i druge šuplje goveđe kosti. Prosto tražite od mesara da ih preseče tako da iz njih može da iscuri koštana srž koja je bogata kolagenom, ali i drugim vitaminima i mineralima.

Mi smo našli kosti svinjskog buta i riblju glavu koji takođe mogu da posluže. Pored toga, možete ubaciti kokošije ili pačije nožice, papke, rep, i bukvalno bilo šta što je manje-više kost i vezivno tkivo.

Kosti i povrće bi prvo trebalo staviti u rernu, na 230 stepeni, nekih pola sata, i tako ispečene kosti, prebaciti u neki veliki lonac, i krčkati na tihoj vatri, bar 12 sati. 

Kada ubacite kosti u lonac, dodajte začine. Mi smo koristili so i biber. Povrće se takođe koristi kao začin. Pa možda možete dodati još i peršunov list ili šta god da vam odgovara. 

Dodajte dve kašike jabukovog sirćete (apple cider vinegar). On je ključan da bi se kosti dobro razlože i ispuste nutrijente.

Mi smo za početak sipali 4l vode, ali pošto naša tiha vatra nije baš tiha i mnogo vode je isparilo, morali smo povremeno još da dodajemo.

Nakon 12 sati smo skinuli sa vatre, izvadili kosti, i ostatke mesa kojih je bilo na kostima.

Bujon smo presuli u tegle.

Ako ste dobro uradili, bujon, kada se ohladi, trebalo bi da bude želatinast, ako nije takav, onda ste verovatno imali previše vode, a premalo kostiju, ali ne smeta. Dobar je i takav. 

Kako se koristi koštani bujon?

Koštani bujon možete piti. Izvadite želatinastu masu iz tegle, razredite vodom i popijete. Možete popiti hladno, možete popiti toplo, možete umešati u blenderu, kako god vam volja.

Mi najčešće koštani bujon dodajemo u čorbe.

Koštani bujon se čuva u frižideru ili zamrzivači, u zavisnosti koliko skuvate i koliko ćete ga često koristiti.

Ako će bujon stojati duže od 3 četiri dana, stavite ga u zamrzivač kako ne bi izgubio nutritivne vrednosti.

Zašto je dobar koštani bujon?

Koštani bujon je bogat nutrijentima, ali to pre svega zavisi od toga koje sastojke koristite.

Sve kosti su bogate kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom i drugim mineralima, a riblje kosti takođe sadrže jod, koji je od velike važnosti za pravilan rad tiroidne žlezde.

Vezivna tkiva sadrže glukozamin i hondroitin, nutrijente neophodne za održavanje zdravlja zglobova.

Koštana srž je bogata vitiminom A, vitamonom K2, i mineralima poput cinka, bora, magnezijuma i selenijuma, ali je takođe bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.

Svi ovi životinjski delovi sadrže protein, kolagen, koji se pretvori u želatin i sadrži nekoliko esencijalnih amino kiselina.

Mnogi ljudi manjkaju svim ovim nutrijentima, tako da je koštani bujon odličan suplement ishrani.

Izvori:

https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth


Mi verujemo da svako zaslužuje da bude zdrav i da bude zadovoljan svojim izgledom, i zato smo napravili besplatan plan ishrane koji ide uz besplatnu knjigu recepata, kao i još neki materijal i koji će vam biti od pomoći i kog ćemo rado poslati na vašu mejl adresu.

Sve ovo ćemo vam poslati potpuno besplatno, kliknite na link i recite nam na koju mejl adresu da pošaljemo.

Obećavamo da nećemo slati spam jer i sami ne volimo spam i da nećemo zloupotrebljavati niti deliti vaše podatke.

Hvala Vam!

Zagolaj postoji zbog Vas, a naša misija je da vam pružimo najnovije i najbolje moguće informacije povodom, ishrane i zdravlja uopšteno, ali naš zadatak je i da vas motivišemo da primenite Vaša saznanja i da dođete do optimalnog zdravlja.

Kada smo se odlučili da pokrenemo naš projekat, uslov je bio da ni po koju cenu ne prihvatamo ponude sponzora, i ni po koju cenu nećemo promovisati proizvode koje ne bismo sami koristili.

Kako sami ne koristimo industrijske proizvode, izbor sponzora koji bi finansijski podržali stvaranje ovog sadržaja svodi se na nas same, ali to vrlo lako možete postati upravo Vi.

Ako pronalazite vrednost u našem sadržaju, i cenite to što on nije ispunjen reklamama, i što ne pokušavamo da Vam uvalimo neki glupi suplement ili detoks proizvod, jedan od načina da nas podržite jeste da kupite našu elektronsku knjigu recepata, ili našu štampanu knjigu recepata, ali takođe možete kupiti i proizvode iz naše daroteke, i tako dobit može da bude obostrana.

Takođe nas možete podržati na Patreonu gde ćete zauzvrat dobiti kredit na kraju svakog video snimka, kao pravi producent, jer biste upravo to i postali.

Hvala vam što činite da Zagolaj nije primoran da promoviše razne suplemente i druge proizvode kako bi mogao finansijski da opstane.