Kako funkcioniše naše telo?

Da bi vam bilo jasnije zašto tvrdim da nas musli goji, hajde da vidimo kako funkcioniše naše telo.

Naše telo je mašina, a svaka mašina da bi mogla da funkcioniše mora da koristi neki vid energije. Ono, može da koristi dve vrste goriva; šećere i masti.

Šećeri i masti su potpuno različiti izvori energije. Šećer se lako i brzo troši, ali se ne skladišti lako, dok se mast lako i dugo skladišti pa je koristimo u nedostatku šećera.

Sve što pojedemo i što može da se iskoristi kao energija se u našem telu pretvara ili u šećer ili u mast.

Glukoza

Oblik šećera kog naše telo koristi kao izvor energije se naziva glukoza. Sve ugljene hidrate i proste šećere koje unesemo kroz hranu naše telo pretvara u glukozu, ukoliko taj šećer već sam po sebi nije glukoza.

Glukoza se koristi da bismo naše ćelije snabdeli neophodnom energijom za obavljanje njihovih funkcija. Svu energiju koju ne iskoristimo, naše telo čuva za kasnije jer je naše telo ekonomično i ne želi da rasipa energiju koju smo uneli kroz hranu. Taj višak energije se skladišti kao glikogen ili kao mast.

Glikogen

Gledajte na glikogen kao oblik šećera koji može da se skladišti u našem telu i on se skladišti u mišićima i u jetri. Kapicetet za skladištenje glikogena je veoma mali u poređenju sa praktično neograničenim kapacitetom za skladištenje masti.

Prema nekim merenjima, u mišićima može da se skladišti oko 1600 kalorija dok u jetru stane svega 200 kalorija, što prosečan čovek potroši u toku jednog dana.

Ketoni

Ketoni nastaju od masnih kiselina i u nedostatku glukoze se koriste kao osnovna energija našeg tela.

Kako naše telo troši energiju?

Ukratko, kada potrošimo svu glukozu, naše telo će da crpi rezerve glikogena. 

Kada potrošimo rezerve glikogena, naše telo kreće da troši masti, a kada potrošimo masti, da bismo preživeli, naše telo kreće da razgrađuje sopstveni protein kog pretvara u glukozu.

Dakle, da bismo krenuli da trošimo nataložene masti, neophodno je da smanjimo unos ugljenih hidrata, odnosno da pređemo na zdravu keto ishranu, i da praktikujemo nešto što nazivamo periodično post.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije