Info, Recepti i mnogo toga još

Šta je ketoza

Metaboličko stanje u kom telo troši ketone umesto glukoze se naziva ketoza.

Kada se telo nađe u stanju ketoze, ono počne da troši masti koje smo uneli kroz hranu, a kada potroši njih krene da troši masne naslage koje se nalaze na našem telu.

Naše telo može da troši dve vrste goriva; glukozu i masti. Kada jedemo mnogo ugljenih hidrata, oni se pretvaraju u glukozu i naše telo tada radi na glukozi.

Kada potrošimo svu glukozu i zalihe glikogena, naša jetra počne da proizvodi nešto što nazivamo ketoni, odnsono ketonska tela.

Pošto u keto ishrani ne unosimo dovoljno ugljenih hidrata, naše telo je primorano da se prebaci na trošenje masti, odnosno ketona.

Ketoni nastaju od masnih kiselina i u nedostatku glukoze se koriste kao osnovna energija našeg tela.

Ketoza je potpuno bezopasna i naše telo može da dođe u stanje ketoze na više načina:

 • kada ograničimo unos ugljenih hidrata;
 • kada ne jedemo ništa, odnosno kada postimo duži vremenski period; 24 sata i više;
 • u toku intenzivnih fizičkih aktivnosti;
 • prilikom nelečenog dijabetesa tipa I.

Kako znamo da smo u ketozi?

Da bismo pomoću keto ishrane ušli u ketozu potrebno je od 3 do 7 dana, a ako uz keto ishranu primenimo i periodičn post doći ćemo u stanje ketoze znatno brže.

Ovo su neki od znakova da smo u ketozi:

 • čudan zadah;
 • gubimo kilažu;
 • povećana koncentracija ketona u krvi (uradimo analaizu krvi);
 • povećana koncentracija u dahi i urinu (postoje trake za merenja ketona u urinu);
 • smanjen apetit;
 • možetmo bolje da se skoncentrišemo;
 • imamo više energije;
 • promena sistema za varenje (može nam se desiti da češće odlazimo u WC, ali i ređe)

Šta je ketoacidoza?

Ketoacidoza se javlja kada nastane previše ketona u telu i to stanje je tipično za dijabetičare tipa I i kada vam doktor kaže da je keto ishrana opasna zbog ketoze, verovatno ju je pobrkao sa ketoacidozom.

Do ketoacidoze dolazi kada pankraes ne može da luči insulin i kada dolazi do neprestanog lučenja ketonskih tela koji menjaju PH vrednost krvi i izazivaju mnoge druge probleme.

Ukoliko niste dijabetečar i ukoliko je nivo vašeg insulina normalan gotovo da ne postoje šanse da dovodete vaše telo do ketoacidoze.


Mi verujemo da svako zaslužuje da bude zdrav i da bude zadovoljan svojim izgledom, i zato smo napravili besplatan plan ishrane koji ide uz besplatnu knjigu recepata, kao i još neki materijal i koji će vam biti od pomoći i kog ćemo rado poslati na vašu mejl adresu.

Sve ovo ćemo vam poslati potpuno besplatno, kliknite na link i recite nam na koju mejl adresu da pošaljemo.

Obećavamo da nećemo slati spam jer i sami ne volimo spam i da nećemo zloupotrebljavati niti deliti vaše podatke.

Hvala Vam!

Zagolaj postoji zbog Vas, a naša misija je da vam pružimo najnovije i najbolje moguće informacije povodom, ishrane i zdravlja uopšteno, ali naš zadatak je i da vas motivišemo da primenite Vaša saznanja i da dođete do optimalnog zdravlja.

Kada smo se odlučili da pokrenemo naš projekat, uslov je bio da ni po koju cenu ne prihvatamo ponude sponzora, i ni po koju cenu nećemo promovisati proizvode koje ne bismo sami koristili.

Kako sami ne koristimo industrijske proizvode, izbor sponzora koji bi finansijski podržali stvaranje ovog sadržaja svodi se na nas same, ali to vrlo lako možete postati upravo Vi.

Ako pronalazite vrednost u našem sadržaju, i cenite to što on nije ispunjen reklamama, i što ne pokušavamo da Vam uvalimo neki glupi suplement ili detoks proizvod, jedan od načina da nas podržite jeste da kupite našu elektronsku knjigu recepata, ili našu štampanu knjigu recepata, ali takođe možete kupiti i proizvode iz naše daroteke, i tako dobit može da bude obostrana.

Takođe nas možete podržati na Patreonu gde ćete zauzvrat dobiti kredit na kraju svakog video snimka, kao pravi producent, jer biste upravo to i postali.

Hvala vam što činite da Zagolaj nije primoran da promoviše razne suplemente i druge proizvode kako bi mogao finansijski da opstane.