Info, Recepti i mnogo toga još

Kako utišati emocionalnu zver koja nas sputava u skidanju kilograma?

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih ne uspevamo na raznim dijetama i metodima za skidanje kilograma je zbog toga što dozvolimo da se emocije umešaju u naše ciljeve. 

Možemo da budemo svesni svih prednosti koje donosi periodični post i keto ishrana, ali ako nismo dovoljno mentalno jaki, verovatno ćemo pokleknemo i da se vratimo na stare navike. 

Stoga, odlučili smo da sa vama podelimo jedan trik koji će vam biti od koristi da ostvarite vaše ciljeve, i to ne samo kada je u pitanju skidanje vaših kilograma već će vam ovaj trik biti koristan za bilo koje ciljeve koje druge životne ciljeve.

Naime, glavni problem leži u našem emocionalnom donošenju odluka. Često ćemo biti u prilici da kažemo:

Ne volim kelj, pa ga neću jesti. Ne volim ribu, pa je neću jesti.

Slično tome, reći ćemo:

Ja mnogo volim slatko, ne mogu da živim bez slatkog. 

Ili:

Ja ne mogu da živim bez hleba, i drugog testa… 

Kada sebi konstantno govorimo takve priče, pre ili kasnije naša volja će da popusti i pre ili kasnije ćemo da posegnemo za tom krofnom ili kroasanima i šejk od kelja ćemo zameniti nečim ukisnijim, iako to što je možda ukusnije nije najbolje za naše zdravlje i često će nas udaljati od ciljeva koje smo zacrtali. 

Do takvog razmišljanja dolazi zato što razmišljamo kratkoročno.

Sada mi se jede slatko, slatko će me učiniti srećnim i zato ću sada da pojedem tu čokoladu, mogu valjda sebi nekada da udovoljim.

U nama živi mala emocionalna zver koja se hrani našim emocijama i koja zahteva da bude nahranjena odmah bez obzira da li nam te emocije donose nešto dobro.

Zato ćemo brzo da pojedemo tu čokoladu, prijaće nam taj nagli rast šećera u našem krvotoku, a onda nastupa kajanje. 

Kada mala emocionalna zver koja boravi u našem biću bude zadovoljena i kada na scenu stupi razum, govorićemo sebi:

A zašto sam morao/morala da pojedem tu čokoladu, sada nikada neću doći do linije kakvu želim da imam?

Dakle, taktika koju bi u ovom slučaju trebalo da primenimo jeste da razmišljamo dugoročno. Pre nego što zgrabimo tu čokoladu i smažemo je, trebalo bi reći:

Ova čokolada će mi prijati, ali će me udaljiti od dugoročnih ciljeva. 

Dakle, moramo da razlikujemo naše ciljeve od ciljeva male emocionalne zveri koja stanuje u nama. 

Drukčije rečeno, razum bi trebalo da bude odgovoran za donošenje naših, odluka, a ne emocije. To ne znači da bi trebalo potisnuti emocije i želje koje, jer to potiskivanje emocija može da vodi u druge probleme, koji nisu predmet ovog članka, ali dobro je da ih budemo svesni.

Umesto toga, trebalo bi biti svestan svojih emocija i želja; trebalo bi ih prepoznati i reći sebi:

OK, moja mala emocionalna zver želi da jede nešto slatko, ali joj neću udovoljiti jer imam više ciljeve koje želim da ostvarim; moj cilj je da skinem višak kilograma.

Neko vreme će vam biti teško i borićete sa vašim emocijama, i vašim porivima za slatkim, ali ubrzo vaša želja za slatkim će splasnuti i vaša mala zver će se utišati, baš kao i dete koje plačem pokušava da dobije ono što želi, prestane da plače kada shvati da neće dobiti koliko god bude plakalo.

Svaki put kada razum pobedi emocije i kada ne pojedete tu čokoladu, osećaćete se mnogo jače i bolje nego da ste je pojeli i svaki sledeći put kada osetite potrebu da jedete nešto što ne bi trebalo da jedete biće vam mnogo lakše da savladate malu emocionalnu zver koja stanuje u vama. 

Ne kažem da više nikada ne bi trebalo jesti čokoladu ili bilo koju drugu poslasticu, ali trebalo bi znati da su poslastice nešto što se jede u specijalnim prilikama i ako ih budemo jeli kontrolisano, neće nam naneti štetu, ali o tome nekom drugom prilikom.

Nadam se da će vam ovaj članak biti od koristi, i da ćete uspeti da savladate vašu malu emocionalnu zver i da istrajete u vašim ciljevima.


Mi verujemo da svako zaslužuje da bude zdrav i da bude zadovoljan svojim izgledom, i zato smo napravili besplatan plan ishrane koji ide uz besplatnu knjigu recepata, kao i još neki materijal i koji će vam biti od pomoći i kog ćemo rado poslati na vašu mejl adresu.

Sve ovo ćemo vam poslati potpuno besplatno, kliknite na link i recite nam na koju mejl adresu da pošaljemo.

Obećavamo da nećemo slati spam jer i sami ne volimo spam i da nećemo zloupotrebljavati niti deliti vaše podatke.

Hvala Vam!

Zagolaj postoji zbog Vas, a naša misija je da vam pružimo najnovije i najbolje moguće informacije povodom, ishrane i zdravlja uopšteno, ali naš zadatak je i da vas motivišemo da primenite Vaša saznanja i da dođete do optimalnog zdravlja.

Kada smo se odlučili da pokrenemo naš projekat, uslov je bio da ni po koju cenu ne prihvatamo ponude sponzora, i ni po koju cenu nećemo promovisati proizvode koje ne bismo sami koristili.

Kako sami ne koristimo industrijske proizvode, izbor sponzora koji bi finansijski podržali stvaranje ovog sadržaja svodi se na nas same, ali to vrlo lako možete postati upravo Vi.

Ako pronalazite vrednost u našem sadržaju, i cenite to što on nije ispunjen reklamama, i što ne pokušavamo da Vam uvalimo neki glupi suplement ili detoks proizvod, jedan od načina da nas podržite jeste da kupite našu elektronsku knjigu recepata, ili našu štampanu knjigu recepata, ali takođe možete kupiti i proizvode iz naše daroteke, i tako dobit može da bude obostrana.

Takođe nas možete podržati na Patreonu gde ćete zauzvrat dobiti kredit na kraju svakog video snimka, kao pravi producent, jer biste upravo to i postali.

Hvala vam što činite da Zagolaj nije primoran da promoviše razne suplemente i druge proizvode kako bi mogao finansijski da opstane.