Kako utišati emocionalnu zver koja nas sputava u skidanju kilograma?

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih ne uspevamo na raznim dijetama i metodima za skidanje kilograma je zbog toga što dozvolimo da se emocije umešaju u naše ciljeve. 

Možemo da budemo svesni svih prednosti koje donosi periodični post i keto ishrana, ali ako nismo dovoljno mentalno jaki, verovatno ćemo pokleknemo i da se vratimo na stare navike. 

Stoga, odlučili smo da sa vama podelimo jedan trik koji će vam biti od koristi da ostvarite vaše ciljeve, i to ne samo kada je u pitanju skidanje vaših kilograma već će vam ovaj trik biti koristan za bilo koje ciljeve koje druge životne ciljeve.

Naime, glavni problem leži u našem emocionalnom donošenju odluka. Često ćemo biti u prilici da kažemo:

Ne volim kelj, pa ga neću jesti. Ne volim ribu, pa je neću jesti.

Slično tome, reći ćemo:

Ja mnogo volim slatko, ne mogu da živim bez slatkog. 

Ili:

Ja ne mogu da živim bez hleba, i drugog testa… 

Kada sebi konstantno govorimo takve priče, pre ili kasnije naša volja će da popusti i pre ili kasnije ćemo da posegnemo za tom krofnom ili kroasanima i šejk od kelja ćemo zameniti nečim ukisnijim, iako to što je možda ukusnije nije najbolje za naše zdravlje i često će nas udaljati od ciljeva koje smo zacrtali. 

Do takvog razmišljanja dolazi zato što razmišljamo kratkoročno.

Sada mi se jede slatko, slatko će me učiniti srećnim i zato ću sada da pojedem tu čokoladu, mogu valjda sebi nekada da udovoljim.

U nama živi mala emocionalna zver koja se hrani našim emocijama i koja zahteva da bude nahranjena odmah bez obzira da li nam te emocije donose nešto dobro.

Zato ćemo brzo da pojedemo tu čokoladu, prijaće nam taj nagli rast šećera u našem krvotoku, a onda nastupa kajanje. 

Kada mala emocionalna zver koja boravi u našem biću bude zadovoljena i kada na scenu stupi razum, govorićemo sebi:

A zašto sam morao/morala da pojedem tu čokoladu, sada nikada neću doći do linije kakvu želim da imam?

Dakle, taktika koju bi u ovom slučaju trebalo da primenimo jeste da razmišljamo dugoročno. Pre nego što zgrabimo tu čokoladu i smažemo je, trebalo bi reći:

Ova čokolada će mi prijati, ali će me udaljiti od dugoročnih ciljeva. 

Dakle, moramo da razlikujemo naše ciljeve od ciljeva male emocionalne zveri koja stanuje u nama. 

Drukčije rečeno, razum bi trebalo da bude odgovoran za donošenje naših, odluka, a ne emocije. To ne znači da bi trebalo potisnuti emocije i želje koje, jer to potiskivanje emocija može da vodi u druge probleme, koji nisu predmet ovog članka, ali dobro je da ih budemo svesni.

Umesto toga, trebalo bi biti svestan svojih emocija i želja; trebalo bi ih prepoznati i reći sebi:

OK, moja mala emocionalna zver želi da jede nešto slatko, ali joj neću udovoljiti jer imam više ciljeve koje želim da ostvarim; moj cilj je da skinem višak kilograma.

Neko vreme će vam biti teško i borićete sa vašim emocijama, i vašim porivima za slatkim, ali ubrzo vaša želja za slatkim će splasnuti i vaša mala zver će se utišati, baš kao i dete koje plačem pokušava da dobije ono što želi, prestane da plače kada shvati da neće dobiti koliko god bude plakalo.

Svaki put kada razum pobedi emocije i kada ne pojedete tu čokoladu, osećaćete se mnogo jače i bolje nego da ste je pojeli i svaki sledeći put kada osetite potrebu da jedete nešto što ne bi trebalo da jedete biće vam mnogo lakše da savladate malu emocionalnu zver koja stanuje u vama. 

Ne kažem da više nikada ne bi trebalo jesti čokoladu ili bilo koju drugu poslasticu, ali trebalo bi znati da su poslastice nešto što se jede u specijalnim prilikama i ako ih budemo jeli kontrolisano, neće nam naneti štetu, ali o tome nekom drugom prilikom.

Nadam se da će vam ovaj članak biti od koristi, i da ćete uspeti da savladate vašu malu emocionalnu zver i da istrajete u vašim ciljevima.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije