Cheat day – dan za prevaru

Napomena: pre nego što se odlučite za prevaru savetujemo da pročitate ovaj tekst do kraja i da se konsultujete sa vašim partnerom.

Ako imate mnogo prijatelja s kojima volite da izlazite, ili uopšteno da provodite vreme sa njima, velika verovatnoća je da gotovo niko od njih neće biti na keto dijeti ili periodičnom postu. Ako su vam stvarno prijatelji, podržaće vas u vašoj misiji da skinete kilograme i popravite vaše zdravlje, ali postoji šansa da će vas osuđivati i da vas neće podržavati ili jednostavno neće razumeti šta to radite i zašto biste to radili.

Ponudiće vas nekim sokom, slatkišima, grickalicama i vi ćete to da odbijate i odbijte dok ne bude došao trenutak kada ćete konačno da pokleknete i da pojedete to parče pice ili torte ili palačinku sa plazmom i nutelom; šta god.

Tog momenta ćete zaboraviti zašto ste uopšte krenuli u keto misiju ili misiju periodičnog posta i osećaćete se kao da vas je neko oslobodio užasnog tereta kog ste nosili na svojim leđima. Ne samo da ćete pojesti jedno parče pice, već ćete pojesti sve one ugljene hidrate koje ste izbegavali prethodnih 30 dana.

Sledećete što ćete da doživite je kajanje. Mislićete da ste žestoko pogrešili, da nije trebalo da uzemete to parče pice i da ćete time upropastiti sav prethodni trud, da ćete se opet ugojiti, i da više nikada nećete imati priliku da dođete do željenog izgleda.

Nije sve tako sivo

Jedna pica vas neće ugojiti baš kao što vas jedna porcija salate neće učiniti mršavim. Postoji velika razlika između mesec dana ovakve ishrane:

i mesec dana ovakve ishrane:

Jedan obrok ili čitav dan loše ishrane vam ne može pokvariti planove i ne može značajno uticati na vaše rezultate; ono što se računa je kako vaša ishrana izgleda na duže staze, na mesec dana, na godinu dana, na 10 godina.

Neko ko jednom nedeljno da sebi oduška i pojede nešto što voli, će biti mnogo zadovoljniji od onoga ko ne udovolji sebi nekom poslasticom, jer budimo iskreni, svi volimo da jedemo slatko i svi imamo slabe tačke, ali neko ko udovolji sebi jednom nedeljno neće narušavati svoje zdravlje kao neko ko svakodnevno ili pet puta nedeljno udovoljava svojim porivima za ugljenim hidratima i želji našeg mozga da se kupa u seratoninu kog lučimo nakon što pojedemo šećer.

Lično, obožavam da jedem testo i sve vrste slanog peciva, ali ga izbegavam jer ne mogu da se kontrolišem, ali zato jednom nedeljno pojedem sladoled, odem u restoran gde ću jesti pirinač ili krompir ili možda jedan red čokolade.

Sanja, s druge strane voli slatko pa će takođe jednom nedeljno pojesti nešto čokolade ili sladoled, a kada joj se jedu slane grickalice poješće doritos ili čips.

Ono što je bitno je da ne preterate i da ne jedete ono što nije na spisku keto namirnica više od jedanput nedeljno, ali je takođe bitno da ne očajavate čak iako vam se desi tako nešto.

Nakon što pojedete nešto što sadrži mnoštvo ugljenih hidrata, uvek možete pomoći vašem telu tako što ćete idućeg dana postiti malo duže. Umesto 16 sati bez obroka, provešćete 20 sati i dati vašem telu dovoljno vremena da potroši zalihe glikogena i da počne da crpi mast kao gorivo.

Dakle, ne morate biti crna ovca u društvu i kada odete kod nekog u goste ili na rođendan, ili slavu, ne morate uvek da odbijete parče torte ili neki kolač koji volite; samo, naglašavam, pazite da ne preterate, pazite da to ne bude više od jedanput nedeljno.

Cheat day

Na engleskom se u keto zajednici to naziva „cheat day“ ili kada se to parafrazira na našem jeziku, onda je to dan u kom ćete dozvoliti sebi da varate; da se ne držite pravila koja keto ishrana podrazumeva. Egnleska fraza, „cheat day“ se odomaćila i na našim prostorima, pa sad svi govore „cheat day“ jer „dan varanja“ pomalo grubo zvuči, nekako asocira na neke druge vidove prevara, koje vaš partner verovatno ne bi odobrio.

Faza punjenja

Neki taj „cheat day“ zovu i „dan punjenja“, što takođe može da asocira na svašta, ali u ovom slučaju navodno vaše telo „punimo ugljhenim hidratima“ koji su neophodni za stvaranje glikogena, koji je potreban našim mišićima. Stoga, neki misle da moraju jednom nedeljno da jedu ugljene hidrate jer bi u suprotnom ostali u potpunosti bez glikogena.

Međutim, to je mit. Naše telo je sposobno da proizvodi glokogen i glukozu iz izvora koji nisu ugljeni hidrati i taj proces se naziva glukoneogeneza. Najčešće, glukoza, ondosno glikogen putem glukoneogeneze nastaju iz amino kiselina i proteina uopšteno.

U prevodu, vaše telo će početi da razgrađuje sopstveni protein ili protein iz ishrane da bi napravilo glukozu.

Ako se bavite bodibildingom ili jednostavno želite da zadržite mišićnu masu ne morate da brinete, vaše telo neće krenuti da razgrađuje mišić, već će razgrađivati protein iz ishrane, ili kožu, koja je takođe sadrži amino kiseline i znatno je veći organ od mišića; zapamtite, cilj tela je da opstane što je duže moguće, a mnogo su veće komplikacije kada se ostane bez mišića nego bez mizernog procenta kože.

Dokaz za tako nešto su koncentracioni logori, nažalost. Analize koje su rađene na ljudima koji su preživeli koncentracione logore su pokazale da su imali znatno manji procenat kože nego prosečan čovek. Mišići se poslednji razgrađuju za ove potrebe, i neko ko je na keto ishrani i periodičnom postu sigurno neće izgubiti mišiće zbog toga što ne unosi ugljene hidrate.

Mišiće ćemo svakodnevno gubiti, hteli mi to ili ne, ako ne budemo vežbali, jer ćelije jednsotavno odumiru. Ali, neke studije pokazuju da oni koji praktikuju periodični post i keto ishranu, zadržavaju mnogo više mišićne mase zahvaljujući uvećanom lučenju ljudskog hormona rasta.

Izbegavajte „cheat day“ u prvih 6 nedelja keto ishrane

Ako nikada ranije niste bili na keto ishrani ili na periodičnom postu, naš savet je da izdržite makar 6 nedelja bez ijednog dana u kom ćete jesti ugljene hidrate koji se ne nalaze na listi preporučenih ugljenih hidrata.

U prvih nekoliko nedelja neophodno je da naučite vaše telo da troši masti kao primarni izvor energije. Ako ga stalno budete prebacivali sa glukoze na masti i obrnuto, biće vam veoma teže da provedete vaše telo na tu „masnu adaptaciju“, odnosno da ga naučite da troši masti.

Svaki put kada budete jeli više ugljenih hidrata nego što bi trebalo, ugljene hidrate sa visokim glikemijskim indeksom koji će podići vaš nivo šećera u krvi, ispašćete iz ketoze i vaše telo će se prebaciti na trošenje glukoze.

Što ste duže bili na ketozi, lakše će vam kasnije biti da se u nju vratite. Dakle, bar 6 nedelje u početku izdržite pre nego što budete napravili prvi „cheat day“.

Neće se ništa strašno desiti ako pojedete nešto slatko u privh 6 nedelja, ali će proces vaše keto adaptacije trajati znatno duže nego što bi trajao ako ne budete varali.

Zaključak

Sve u svemu, bitno je da znate da to što ste na keto ishrani ne znači da više nikada u životu nećete pojesti ništa što nije keto. Jedan od razloga što keto ishrana uspeva i što su mnogi ljudi odabrali keto ishranu kao životni stil je to što je ona prilično fleksibilna i što povremeno dozvoljava određena odsutpanja kako bismo udovoljili svojim čulima.

Nemojte se brinuti da morate da punite mišiće glikogenom, vaše telo može da stvori glikogen iz drugih izvora; nemojte da vam glikogen bude izgovor za krofnu kada možda nije vreme za korfnu.

I, za kraj, potrudite se da kada prvi put pređete na keto ishranu, da se držite keto ishrane šest nedelja bez prestanka pre nego što odredite svoj prvi „cheat day“.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije