Zašto se na keto ishrani ne bi trebalo obazirati na vagu

Kada sa ubojačene ishrane, koja podrazumeva mnoštvo testa, sokova, slatkiša, slatke kafe, grickalica i nezdrave hrane uopšteno, pređemo na keto ishranu bićemo u prilici da doživimo ovaj fenomen; za nedelju dana ćemo da skinemo 5-10 kilograma, bićemo srećni i moći ćemo da vidimo sebe za 3,4 meseca kako smo skinuli svih 30,40,50 kilograma viška koje imamo, a onda, prođe, dve, tri, četiri nedelje sve to postane nešto sporije, stagniramo, možda se ugojimo kilogram ili dva i malo je reći da se razočaramo i pomislimo kako keti ishrana možda ne deluje u našem slučaju. 

Zavidimo svima onima koji su vitki zahvaljujući keto životnom stilu i vratimo se grickanju čipsa, sladoledu, tortama, keksu i kolačima; jer čemu sve to odricanje, ako svakako neću smršati?

Ako se pronalazite u ovom tekstu, ili ako ćete prvi put da pređete na keto ishranu, obavezno pročitajte ostatak.

Voda

Prvo što bi trebalo da znamo jeste da ćemo u prvih 7 dana keto ishrane izgubiti mnogo vode. Naime, svaki molekul glikogena za sebe vezuje vodu. 

Kada pređemo na keto ishranu, zbog nedostatka ugljenih hidrata ćemo znatno iscrpeti zalihe glikogena, a sa njim će otići i sva voda.

Baš zbog te vode koju ćemo da izbacimo, naša vaga će da pokazuje mnogo manje brojke.

Neki prosečan tempo kojim se može mršaviti na keto ishrani, jednom kada izbacimo sav višak vode, jeste nekih pola kilograma nedeljno, odnosno 2 do 3 kilograma mesečno, sve dok ne dođemo do neke idealne težine.

Mišići

Ako smo prešli sa veoma loše ishrane na keto, vrlo je verovatno da smo znatno povećali unos proteina, ako smo uz to još počeli da vežbamo, onda je gotovo sigurno da ćemo izgraditi mišićnu masu.

Da bi se mišić igradio, neophodno je da ga preopteretimo, oštetimo mišićno tkivo, i naše telo će da reaguje tako što će opraviti to tkivo, izgradiće novo i jače tkivo, a gradivno blok mišića je protein, odnosno amino kieselina, koja je gradivni blok proteina.

Jedan kubni centimetar mišića teži mnogo više nego kubni centimetar masti, i ako smo izgubili mast u struku, a, na primer, dobili smo malo mišića na nogama, nećemo primetiti znatnu razliku u obimu noge, ali će se to odraziti na samu telesnu težinu. 

Tako da možemo da dođemo u situaciju, da vizuelno izgledamo mršavije, ali imamo isto ili čak više kilograma nego što smo imali.

Zavisi kada se merite

To šta će vaga da vam pokaže, zavisi i od doba dana u kom se merite. Ako ste popili mnogo vode, ili ste pojeli mnogo, niste davno išli u toalet, vaga vrlo lako može da pokaže više kilograma nego što ste imali juče. 

Da biste uklonili eventualne greške pri merenju, merite se nekoliko puta na dan i uzmite prosečnu vrednost.

Rešenje

Najjednostavnije rešenje za motivaciju kada je u pitanju gubljenje kilograma jeste da se ne obazirete na vagu previše.

Ono što vam mi preporučujemo jeste da pored merenja težine, uzmete obime svih delova tela; tu pre svega mislimo na obim struka, grudi, ruku, nogu, vrata i leđa. 

Uzmite neku svesku ili napravite Google dokument, ili unesite izmerene vrednosti u vaš telefon, zapišite datum i napravite tri fotografije na koje ćete takođe dodati datum i stavite te tri fotografije uz vaše zapisane mere; slikajte se spreda, iz profila, i s leđa.

Nove mere možete uzeti svake nedelje ili jedanput mesečno i vrlo lako možete utvrditi koliko ste izgubili na obimu struka, ako vežbate sa ciljem da povećate mišićnu masu, možete utvrditi koliko ste mišića dobili, možete porediti fotografije i ako vaši obimi govore da ste smršali, ako vam garderoba postaje prevelika, onda vam vaga neće biti od velikog značaja.

Ako, pak, vaše mere pokazuju da ste se stvarno ugojili, onda postoji neki drugi problem, kog ćemo detaljnije obraditi u nekim drugim tekstovima, a sada ćemo samo pomenuti koji mogu biti potencijalni problemi;

  • Problem može biti da imate previše obroka;
  • Unosite skrivene ugljene hidrate (sokovi, alkohol, orasi);
  • Preterujete s mastima, posebno sa keto slatkišima;
  • Unosite mnogo više kalorija nego što vam je potrebno;
  • Imate nekih hormonalnih problema koje bi trebalo rešiti sa doktorom;

Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije