Da li je keto/LCHF ishrana dobra za dijabetes

Nedavno smo dobili pitanje od jednog našeg pratioca i pitanje glasi:

Postovanje , imam jedno pitanje. Kako masna ishrana utice na metabolizam dijabeticara i dali nju preporucujete. Voleo bi da snimite jedan video o tome . Naime poznato je da dijabeticari imaju nedelotvoran insulin , da losije metabolisu meso i masnoce iz mleka . Pa moje pitanje je dali je LCHF ishrana podjednako prihvatljiva i za dijabeticare i za one bez dijabetesa. Hvala

Miro

Prvo bi trebalo da vidimo šta je dijabetes, a postoje dve vrste dijabetesa:

  • Tip I
  • Tip II

Iako se obe bolesti nazivaju dijabetes, to su potpuno drugačije bolesti i pojedini lekari misle da bi trebalo i da imaju drugačiji naziv.

Dijabetes tipa II

Počećemo sa dijabetesom tipa II, zato što je mnogo učestaliji. 

Dijabtes tipa dva je bolest koja je posledica previše insulinske rezistencije, a za posledicu ima preveliku količinu šećera u krvi i preveliku količinu insulina.

Dakle, uzrok ove bolesti je insulinska rezistencija, simptomi su prevelika nivo šećera u krvi i prevelika količina insulina.

Ako sumnjate da patite od dijabetesa tipa II (gojazni ste, suviše mokrite, imate gljivična oboljenja na noktima nožnih prstiju; što su još jedni od simptoma), odete kod lekara, i lekar vam prepiše neki lek, najčešće metformin, koji bi trebalo da sredi vašu insulinsku rezistenciju. 

Ali, dijabetes tipa II je isključivo bolest ishrane, jer kako dolazi do insulinske rezistencije?

Tako što jedemo previše šećera.

Ako samo uzmemo metformin i nastavimo da jedemo ono što nas je dovelo do toga da obolimo od dijabetesa, naš dijabetes, odnosno naša insulinska rezistencija će da se pogorša.

Doktor će nam, potom, prepisati još neki lek, pa još neki i na kraju će nam prepisati insulin, što bi, po rečima dr Džejskona Fanga, bilo kao da alkoholičare tretiramo alkoholom; znači pogrešno.

Alkoholozam je bolest u kojoj imamo previše aklohola u krvi. Zašto bismo onda nekom prepisali alkohol da leči alkoholoziam?

Ako je dijabetes tipa II bolest u kom imamo previše insulina u krvi, zašto bismo onda nekome prepisali da ubrizgava dodatni insulin u krv?

Tačno je da će taj insulin da pomogne da se nivo šećera u našem krvotoku vrati na normalu, ali vremenom će naša insulinska rezistencija još više da se poveća, što znači da će nam trebati više insulina, više lekova da bismo držali nivo šećera u normali.

Umesto tretiranja simptoma, trebalo bi tretirati uzrok, a uzrok dijabetesa je insulinska rezistencija stvorena prevelikim unosom ugljenih hidrata.

Dijabtes tipa II je izlečiva bolest, i oni koji vam kažu da je to hronična bolest koja se vremenom pogoršava samo pokazuju da ne znaju šta je pravi uzročnik i ne znaju koliko se lako može tretirati i izlečiti promenom ishrane.

Pošto je pitanje bilo da li je keto/LCHF ishrana dobra za dijabetečare, naš odgovor je da je keto/LCHF ishrana idealna za dijabetečare tipa II i preporučuju je mnogi lekari.

Keto ishrana podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata, do 30 grama dnevno.

Manje ugljenih hidrata, znači manje šećera u krvi, znači manje insulina u krvi znači smanjivanje insulinske rezistencije. To su pokazale studije, (1, 2, 3, 4) ali i klinička praksa.

Dijabetes Tipa I

Dijabetes tipa I znači da naše telo ne može da proizvodi insulin, što znači da glukoza koja se nalazi u našem telu neće moći da dospe u ćelije jer ne postoji insulin.

Oni koji boluju od ove bolesti moraju da uzimaju insulin, inače će umreti.

Keto ishrana se preporučuje i kod ove bolesti (4), ali uz stroge nadzore lekara, jer može da dovede do hipoglikemije, odnosno preniskog nivoa šećera u krvi.

Iako keto ishrana neće pomoći da se pacijenti izleče od dijabetesa tipa I, jer dijabetes tipa I je hronična bolest, keto ishrana može da dovede do smanjivanja doze insulina, prosto jer neće biti mnogo šećera u krvi.

Moglo bi se reći da su dijabetečari alergični na ugljene hidrate i svako smanjivanje unosa ugljenih hidrata će samo poboljšati njihovo zdravlje, nikako neće štetno uticati.

Post

Pored keto ishrane, za tretiranje dijabetesa preporučuje se i periodični post. 

Keto ishrana će pomoći da se smanji nivo šećera u krvi, ali nivo insulina i dalje može biti velik zbog toga što protein uzrokuje lučenje insulina.

Najbolji način za smanjivanje šećera u krvi i insulina je odsustvo hrane na duži vremenski period. 

Ako se to radi svakodnevno, možemo smanjiti naše obroke na 2 do 3 ili čak jedan veći obrok u toku dana, i na taj način pojesti naše obroke u razmaku od 8 sati i ne jesti ništa u narednih 16 sati. 

Vremenski period u kom jedemo može biti i manji od 8 sati; recimo 4 sata, što znači da nećemo jesti narednih 20.

Uspešne metode za smanjivanje šećera i inslulina u krvotoku su i dugoročni postovi u trajanju od 3 do 7 dana.

Više o postu pročitajte ovde.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije