Mesna ishrana

Mesna ishrana, ili karnivore, kako je još poznata, podrazumeva da ćemo isključivo jesti meso.

Postoji dva oblika karnivore ishrane; jedan je veoma rigorozan podrazumeva da ćemo na ovoj ishrani jesti isključivo meso; što znači da nećemo čak koristiti ni biljne začine. Neki zagovorinici ove ishrane odlaze toliko ekstremno da će jesti samo samo bifteke, a od začina će koristiti samo so.

Drugi oblik, manje rigorozan, ove ishrane podrazumeva da ćemo jesti isključivo namirnice životinjskog porekla, to dakle podrazumeva meso, organe, koštanu srž, mlečne proizvode, i jaja, malo bibera ili drugih biljnih začina, ili, pak, kafa neće biti na odmet.

Sve meso koje sprema ćemo spremati na puteru ili u sopstvenoj masnoći; što znači da ne koristimo kokosovo ili maslinovo ulje, niti bilo koju drugu masnoću biljnog porekla.

Karnivore ishranu ne bi trebalo brkati sa etkins ishranom, koje podrazumeva visok unos proteina, a protein većim delom dolazi iz mesa, dok drugi deo proteina dolazi iz oraha, a u etkins dijeti se koriste i druga ulja osim putera.

Karnivore ishrana je najrigorozniji LCHF (low carb high fat) ishrane, jer u većini sluačajeva ne unosimo ugljene hidrate. Zapravo, jedini izvor ugljenih hidrata na ovoj ishrani su organi; džigerica sadrži malu količinu ugljenih hidrata, ali i neka morska hrana, poput školjki, takođe sadrži ugljene hidrate.

Prednosti karnivore ishrane

Skidanje kilograma

Mesna ishrana se ispostavila kao veoma efikasna za skidanje kilograma. Zbog nedostatka ugljenih hidrata, naše telo će često biti u stanju ketoze, što znači da će koristiti mast da bi stvorilo ketone, a ketoni će se koristiti kao primarni izvor energije, umesto glukoze. Samim tim, telo će biti u prilici da crpi energiju iz sopstvenih masnih naslaga.

Inflamacija/zapaljenje

Mesna ishrana u velikoj meri može da smanji zapaljenja. Ako imate neobjašnjive bolove u zglobovima ili stomaku to većim delom može da se pripiše hroničnom zapaljenju koje može biti izazavano ishranom. Eliminacijom većine namirnica, nestaće i zapaljenje izazvano hranom. Nakon što se naše telo oporavi možemo da dodamo.

Autoimune bolesti

Mnoge autoimune bolesti su posledica supstanci koje se nalaze u biljkama, ili supstanci koje se koriste pri uzgoju biljaka, pa se, baš kao i zapaljenje, autoimune bolesti mogu potpuno ukloniti eliminicajiom biljnih proizvoda.

Stomačne bolesti 

Mesna ishrana je veoma sita ishran, što znači da ćemo jesti jedanput do dva puta dnevno, a ako uz to dodamo i eliminaciju mnogih namirnica daćemo priliku našem digestivno traktu da se odmori, pa će imati “više vremena” da se regeneriše i oporavi.

Šta jesti na karnivore ishrani

Da bismo bili sigurni da unosimo sve neophodne mikronutriente, preporučuje se raznovrsna hrana na ovoj ishrani. Najidealnije namirnice bile bi:

  • masno meso; govedina, svinjetina, pačetina, piletina (cela kokoš ne samo pileće grudi)…
  • organi; jetra, srce, bubrezi, mozak… jer su bogati vitaminima i mineraima;
  • jaja
  • masne ribe poput lososa i sardina
  • morski plodovi; školjke, rakovi, lignje…

Ukoliko želite da vidite moje iskustvo na karnivore ishrani i šta sam jeo u toku 7 dana ove ishrane, pogledajte ovaj video.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije