Kako postepeno preći na OMAD i skinuti višak kilograma?

Ukoliko ste gojazni, ukoliko želite da produžite vaš život, ili jednostavno da odmorite vaš stomak od varenja, jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da to izvedete jeste da jedete jednom dnevno i to se na internetu popularno naziva OMAD iliti One Meal a Day.

Ipak, tako nešto se ne bi trebalo raditi naglo jer bi to bio veliki šok za organizam i verovatno ne biste uspeli zbog toga što biste bili gladni.

Ako ste navikli da jedete 3 puta dnevno i da još imate nekoliko užina i ako ti obroci sadrže mnoštvo ugljenih hidrata, biće vam izuzetno teško da pređete na OMAD, i zato to morate da uradite postepeno.

Prvi korak ka OMAD-u bio bi da izbacite sve užine i da izbacite sve šećere i industrijsku hranu, tj. sve što dolazi iz kutije i iz kese. 

Dakle, doručkujete, ručate, večerate i ne jedete ništa između i rasporedite vaše obroke u 12 sati. Dakle, ako doručkujete u 8:00, ručajte u 12:00, i večerajte opet u 20:00 

Između i nakon obroka i u periodu kada ne jedete, nemojte piti ništa osim vode, kafe (bez šećera i mleka), i čaja (opet bez šećera).

I to radite nedelju dana, recimo. Kada osetite da nemate poteškoća, da niste gladni između obroka, vreme je za korak dva. 

Drugi korak je da izbacite žitarice, peciva, mleko i voće jer su te namirnice pune ugljenih hidrata koji se u našem organizmu pretvaraju u glukozu i koje izazivaju nagli skok šećera u krvi. Uz nagli skok šećera u krvi sledi i nagli skok insulina koji će se pobrinuti da se taj šećer metabiliše i da se nivo šećera u krvi vrati na normalu, što znači nagli pad šećera u krvi. Nagli pad šećera u krvi znači lučenje grelina, hormona koji će nas činiti gladnim i to znači vrzino kolo.

Dakle, jednom kada izbacite žitarice, peciva, mleko i voće, i dalje ćete jesti 3 puta dnevno, ali probajte vaše obroke da uglavite u 10 sati. 

Tako da, doručkujete u 9:00, ručate 12:00, večerate u 19:00. 

To radite nedelju dana ili koliko god da vam je potrebno da se naviknete na ovakav režim. 

Već sada bi trebalo da počnete da se osećate bolje, da budete manje gladni između obroka i da nemate krize. Kada vam to postane komforno, pređite na korak 3.

Korak tri je da dodatno smanjite vremenski period u kom jedete; smanjujete ga na 8 sati. 

Doručak u 8:00, ručak u 12:00, večera u 16:00. Napomenuću da ova vremena nisu striktno određena, već ih možete pomerati po potrebi, pa vaša satnica može da izgleda i ovako:

Doručak u 10:00, ručak u 14:00, večera u 18:00.

Na ovom koraku takođe provedite neko vreme, 3-5 dana, možda 7, a kada budete spremni, pređite na sledeći korak.

Korak četiri podrazumeva da ćete izbaciti jedan kompletan obrok. To može biti ili doručak ili večara.

Ako ste doručkovali u 8:00, ručali u 12:00, večerali u 16:00, ako budete izbacili doručak, vaš dan će izgledati ovako: ručak u 12:00, večera u 16:00 ili ručak u 16:00, večera u 20:00. 

Ako već niste primetili, vremenski period u kom jedete smanjen je na svega 4 sata i ukoliko vam to predstavlja poteškoće, produžite taj vremenski period na 6, pa vaš dan može da izgleda ovako: ručak u 12:00, večara u 18:00 i ništa između, pre i posle tog perioda.

Radite to 5-7 dana, dok vam ne postane rutinski.

Kada vam i ovo postane komforno, idući koraci su samo da postepeno sužavate vremenski period u kom jedete. Ako ste se odlučili na 6 sati u koraku četiri, u koraku pet, taj vremenski period svedite na 5 sati, a ako ste to radili 4 sata svedite vremenski period u kom jedete na 3 sata.

Dakle, smanjute vremenski period u kom jedete sve dok ne dođete do jednog velikog obroka u kom ćete pojesti vaš ručak i vašu večeru, zajedno. 

Moramo naglasiti da je u toku OMAD-a veoma bitno uneti sve kalorije koje vaš bazalni metabolizam zahteva. Nemojte uskraćivati vaše telo nutrijentima, posebno ne proteinima i zdravim mastima jer su oni gradivni materijal našeg organizma. Ukoliko ne unosite dovoljno kalorija vaš organizam prepoznaje to kao nestašicu hrane, pali zaštitni sistem i dodatno usporava vaš metabolizam što će kao rezultat imati poremećaj hormona, vitalnih funkcija organizma i na kraju vraćanje svih izgubljenih kilograma.

Ukoliko vam je teško da pojedete 2000+ kalorija u jednom velikom obroku, jer to je zaista mnogo hrane, podelite ta dva obroka na manje obroke i razmaknite ih sat do dva i to će se i dalje voditi kao OMAD, jedan obrok dnevno, samo što taj obrok malo duže traje.

Velika prednost ovog načina života je što samo jednom u toku dana kuvate, i samo jednom mislite o hrani. Odaberete doba dana kada vam najviše odgovara da jedete i lagano pojedete u jednom obroku, ili dva manja, sve što vam u toku tog dana treba i ne morate da mislite o hrani sve do sledećeg obroka, koji je sutradan.

Ukoliko već niste zaključili, izbacivanjem šećera, industrijske hrane, žitarica, peciva i voća, bićete na keto/low carb ishrani, pa bi to značilo da se vaši obroci sadrže od mesa, zdravih masti koje nisu biljnog porekla, jaja, sireva, orašastih plodova i povrća.

Takva ishrana ima vrlo malo ugljenih hidrata, nećete imati mnogo varijacija u šećeru u krvi, bićete duže siti, i neće vam biti problem da ne jedete ništa 22, 23 sata.

Takva ishrana će vam pomoći da smršate, da živite duže da se oslobodite hroničnih zapaljenja, autoimunih bolesti, masne jetre, dijabetesa tipa II, insulinske rezistencije i hroničnog umora.

Kada dostignete željenu kilažu, možete da se vratite na 2 ili 3 obroka dnevno. Možete da kombinujete različite varijacije periodičnog/intervalnog posta, 16/8, 20/4 ili OMAD i rasporedite vaše obroke tako da odgovaraju vašim potrebama.

Mi se više od 18 meseci hranimo na ovakav način, jedemo 1-2 dnevno, praktično nikada nismo gladni, a ništa nam ne fali. Imamo keto slatkiše, imamo zdrave, nutritivno bogate keto obroke, a ponekad udovoljimo svojim čulima tako što jednom nedeljno ili jednom u 2,3 nedelje pojedemo nešto što nam se sviđa, a ne pripada našoj filozofiji zdravog života, a opet ne narušimo naše zdravlje.

Ukoliko želite da znate više o tome šta i kako mi jedemo, zapratite naš kanal na jutjubu ili naš instagaram tamo svakodnevno sa vama delimo naše obroke.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije