Suplementi na postu

Postoje mnoge prednosti posta. Post nam unapređuje metaboličko zdravlje, insulinsku senzitivnost, pomaže nam da se otarasimo viška kilograma, može da aktivira autofagiju, ali mnogi se brinu da zbog toga što neće jesti u toku dana, neće unositi vitamine i minerale koji su ključni za naše dobrostanje i samim tim plaše se da će stvoriti više štete nego koristi, pa onda uzimaju suplemente u vidu vitamina i minerala.

Zbog toga, pitanje koje često dobijamo jeste: “Da li će suplementi prekinuti post?” i generalna briga je kako iskombinovati post i suplementaciju tako da dobijemo najbolje oba sveta.

Vitamini

Pre nego što kažemo nešto detaljnije o vitaminima, trebalo bi naglasiti da neki vitamini i minerali, poput vitamina B ili cinka, ako se uzimaju na prazan stomak, mogu da izazovu mučninu, pa je njih najbolje uzeti uz obrok.

Vitamini se mogu podeliti u dve grupe:

  • Vitamini koji su rastvorljivi u mastima
  • Vitamini koji su rastvorljivi u vodi

Vitamini koji su rastvorljivi u mastima (A, D, E K)

Ovi vitamini bi trebalo da se uzimaju uz hranu koja sadrži masti da bi telo moglo da ih apsorbuje.

Telo skladišti ove vitamine u jetri i u masnim ćelijama, a dok postimo sagorevamo masne ćelije i saim tim dobijamo te vitamine upravo iz masnih ćelija.

Vitamini koji su rastvorljivi u vodi (B1, B2, B3,… C,…)

Ovi vitamini se ne skladište u telu već se izlučuju iz hrane kada unosimo tečnost. Možete ih uzeti na prazan stomak, ali oni mogu samo nadražiti stomak i stvoriti probleme.

U toku kraćih postova (do 7 dana), verovatno nećete u velikoj meri biti u nedostatku ovih vitamina i trebalo bi ih uzimati u vidu suplemenata samo ako postite duže od 7 dana.

Ako se zdravo i raznoliko hranite, jedući celovite, neobrađene namirnice, vaše telo ne manjka vitaminima i ako ne uzimate vitaminske suplemente mimo posta, ne bi ih trebalo uzimati ni u toku posta.

Elektroliti

Elektroliti su nešto što bi definitivno trebalo uzimati u toku posta jer su oni neophodni za odvijanje mnogih telesnih funkcija. Ali, ne bi trebalo preterivati u njima.

U toku posta, i u toku fizičkih aktivnosti, telo izbacuje vodu, a kroz vodu i elektrolite i jedni od najčešćih pokazatelja nedostatka elektrolita su glavobolja, malaksalost, i grčenje u mišićima.

Sodijum je verovatno najvažniji mineral koji će nam olakšati post jer će ukloniti glavobolje i grčeve u mišićima, a njega možemo naći u morskoj ili himalajskoj soli. (ima ga i u rafinisanoj kuhinjskoj soli, ali rafinisana kuhinjska so nije zdrava). U toku posta, dodajte prstohvat morske ili himalajske soli u vodu i unećete dnevnu dozu sodijuma.

Magnezijum je takođe veoma bitan mineral jer on ulogu u regulisanju funkcija mišića  i nerava i može da poboljša kvalitet našeg sna.

Cink, koji je poznat kao delotvoran pri suzbijanju prehlada, ima ulogu u proizvodnji testosterona i u obavljanju određenih nervnih funkcija, ali je njega najbolje uzeti uz obrok.

Kalcijum je potreban kostima i mišićima.

Drugi suplementi

Generalno pravilo za uzimanje suplemenata u toku posta je da ukoliko suplement sadrži ugljene hidrate i protein, verovatno prekida post i da je najbolje uzeti ga uz obrok. 

Suplementi poput kolagena i BCAA, ili druge amino kiseline, prekidaju post i trebalo bi ih uzimati uz obrok. 

Kreatin monohidrat ne prekida post, ali neće biti iskorišćen ako se ne uzima uz obrok, jer je za njegovu apsorpciju potreban insulin. 

Svi drugi sportski suplementi će prekinuti post ili neće biti iskorišćeni, pa bi trebalo da budu unešeni uz obrok.

Lekovi

Poput suplemenata postoje lekovi koji deluju samo ako se uzmu uz obrok, pa bi njih trebalo uzimati uz obrok. 

Neki lekovi se moraju uzimati po strogo odeđenoj satnici i takve lekove bi trebalo uzimati isključivo kako je preporučeno od strane lekara ili farmaceuta i ako koristite takve lekove probajte da programirate satnicu vašeg posta tako da odgovara satnici uzimanja lekova, ako je ikako moguće.

Izvori:

https://www.zerofasting.com/should-you-supplement-while-fasting

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218749/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218756/

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/how-to-prevent-an-electrolyte-imbalance

https://www.youtube.com/watch?v=QkawfwlZBds

Kategorije