Nemojte sebe porediti sa drugima

Čuli ste da je neko prešao na keto ili LCHF ishranu i skinuo 5kg za 10 dana ili mesec dana, pa ste se i vi oprobali i ništa, i sada vas to izjeda i čini vas mizernim.

Ne poredite svoje rezultate sa rezultatima drugih. Ako se poredite sa drugima, samo sebi stvarate veći problem i neki osećaj krivice i manje vrednosti. 

Ljudska tela se u velikoj meri razlikuju. Uzmimo na primer da neki mogu da žive isključivo na kikirikiju, dok je za druge jedno zrno kikirikija smrtonosno ili uzmimo toleranciju na laktozu kao primer – Evropljani, koji se generacijama hrane sirom, su mnogo tolerantniji na laktozu i protein iz mlečnih proizvoda nego Azijati ili Afrikanci, prosto jer su evoluirali jedući takvu hranu.

Isto tako je i sa skidanjem kilograma. Neko će kilograme skinuti brže, neko sporije, neko će ih skinuti na jedan način, neko na drugi, ali nužno je da svako pronađe svoj način, jer ne postoji jedan, jedini, ispravan put ka vitkom telu i zdravlju i zato je pogrešno porediti se sa drugima, jer možda nismo ni na istom putu, niti smo jednako vešti u hodanju na tom putu.

Pored razlike u ljudskim telima postoji i razlika u okolnostima u kojima se nalazite vi i onaj s kim se poredite.

Neko ko ima 30 kg viška će u prvih 7 dana keto ishrane, skinuti 3, ali će i dalje imati 27kg viška, plus to što se skine za prvih 7 dana je većim delom voda.

Ako imate svega 5kg viška, i skinete 1kg za mesec dana, bićete u velikoj prednosti u odnosu na onog ko ima 27kg ili 20kg viška, ali vi to nećete tako gledati, nego ćete porediti vaših 1kg sa njegovih 3kg ili 5kg. 

U svakom slučaju, nemojte se porediti sa drugima. Poredite se sa samim sobom. 

Ako se osećate bolje nego juče, ako vam je garderoba od prošle godine velika, znači da radite nešto dobro. 

To, da li je vaš komšija skinuo više kilograma od vas, ne govori ništa o vama niti znači da nešto nije u redu sa vašim telom.

Dodao bih još da ne bi trebalo ni da se oslanjate na vagu. Vaga je varljiva. 

Umesto toga, s vremena na vreme, izmerite vaše obime, pre svega obime struka i kukova. Ako se smanjuju i posebno ako se smanjuje njhov odnos, dobro je; podelite obim struka sa obimom kukova da biste izmerili njihov odnos. 

Ako vam je struk manji od kukova, znači da radite nešto dobro i da ste zdravi, a ako vam je struk veći od kukova znači da ste gojazni i da postoji veliki rizik da obolite od kardiovaskularnih oboljenja i drugih bolesti i tada bi trebalo nešto da menjate u vašoj ishrani i životnom stilu, uopšteno.

Iako ne bi trebalo da se poredimo sa drugima, iako je svako telo priča za sebe i ne možemo svi ići istim putem i istim tempom, postoje neki principi koji, ako ih se budemo držali, mogu pozitivno da se odraze na naš izgled i naše zdravlje:

  • Nemojte jesti šećere;
  • Nemojte jesti prerađenu hranu;
  • Smanjite broj obroka;
  • Postite (intermittent fasting);
  • Vežbajte;
  • Smanjite stres;
  • Spavajte 8 sati;

I ako se budete držali ovih principa, nećete imati potrebe da se poredite sa drugima jer će rezultati doći kad tad, a vi ćete biti zadovoljni sami sobom i dobro ćete se osećati.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije