Zašto je ashwagandha dobra?

Jedan naš pratilac nas je nedavno pitao šta mislimo o ašvagandi i da li je koristimo.

Prethodno sam bio čuo nešto o ašvagadni, da navodno podstiče rast testosterona, ali nisam ništa detalno znao, pa sam odlučio da istražim, i moram priznati da me je zaista privukla ova biljka i njeno potencijalno dejstvo koje može da ima na organizam.

Nisam neko ko veruje u magične pudere i čajeve koji mogu da izleče sve, ali učinkovitost korena ove biljke potkrepljeno je mnoštvom naučnih studija i ašvaganda ima dugu primenu u tradicionalnij Indijskoj medicini.

Ašvaganda ili na indijskom ashwagandha, doslovno znači “miris konja”. “Ashwa” znači konj, “gandha” znači miris. Što nagoveštava da ova biljka nema baš prijatan miris, a samim tim i ukus.

U tradicionalnoj indijskoj medicini ašvaganda se smatra nečim što produžava život dok se u savremenoj medicini ova biljka smatra adaptogenom (ne znam da li se tako kaže na srpskom, ako vi znate, napišite mi u komentarima kako se ovaj termin kaže na srpskom). Adaptogen je nešto što nam pomaže pri stresu, bilo fizičkim ili hemijskim efektima strsa.  (1) (2)

Razlog zašto ašvaganda utiče na ljudski organizam je zato što je ova biljka neverovatno bogata fitohemikalijama. Kada čujemo hemikalija možemo da pomislimo nešto loše, ali fitohemikalije su hemijska jedinjenja koje služe biljkama za odbranu od insekata i mikroorganizama, takođe služe za rast i razvoj biljaka, a neke od fitohemikalija mogu da imaju uticaj i na druga bića, ne samo na biljke. Ašvaganda sadrži 200 različitih fitohemikalija, a čak 40 ima direktan uticaj na ljudsko telo.

Pored toga što produžava život, u Indiji se takođe veruje da nas ašvaganda čini snažnijim i vitalnijim, ali to mogu da potvrde i neke moderne naučne studije. (3)

Jedna od glavnih funkcija korena ašvagande je da smanji nivo kortizola (4), hormona koji se luči kada smo pod stresom i koji, kada ga imamo previše, može loše da utiče na naš san, naše raspoloženje, nivo šećera u krvotoku, nivo insulina u krvotoku i insulinsku rezistenciju. 

Samim tim što ašvaganda može da smanji stres, u stanju da smanji anksioznost, depresiju i da nam popravi psihičko stanje uopšteno. (5)

Smanjivanjem kortizola, dolazi do povećanja testosterona što dovodi do veće snage i životne energije, ali može da znači i bolje perormanse u fizičkim aktivnostima, i do povećanja mišićne mase, što raduje mnoge bodibildere (6)

Ali, to nije sve, ašvaganda pomaže pri zapaljenjima, poput artritisa i autoimunim oboljenjima (7), a deluje i kao antioksidant i pomaže sprečavanju određenih tumora, poput tumora na jetri (8).

Svi ovi uticaji ašvagande na ljudsko telo su naučno dokazanni u rigoroznim studijama na ljudima i to nije još jedna afrička šljiva ili rekla kazala, a linkove za sve studije koje sam našao ću ostaviti u opisu videa.

Da bi ašvaganda imala efekat na naše telo neophodno je uzimati ekstrakt korena koji će u sebi sadržati mnoštvo fitohemikalija. Dnevna preporučena doza ekstrakta je 500mg, a najbolje je kupovati ekstrakte koji su odobreni od strane medicine i na sebi nose oznaku KSM-66.

Kao neko ko izbegava sve moguće suplemente, jer smatram da se mnogo toga može uneti kroz zdravu balansiranu ishranu, kupio sam dva različita pakovanja ašvagande, da ih testiram, a nastaviću da koristim onu koja mi bude davala bolje rezultate.

Stres je jedan od četiri stuba zdravlja i na njega najmanje možemo da utičemo i zato me posebno raduje što jedan ovakav prirodan regulator stresa i zaista se nadam da ću lično iskusiti sve ono što sam pročitao u istraživanjima.

Ukoliko imate nekih pitanja povodom ovog videa, ili bilo kog drugog, nemojte oklevati da ih postavite u komentarima, a mi ćemo dati sve od sebe da vam odgovorimo u najkraćem mogućem roku. 

Posetite zagolaj.com da biste preuzeli, besplatnu knjigu recepata, plan ishrane, dnevnik ishrane, keto tablice, kratak kurs i brošuru sa zdravim keto namirnicama.

Pratite nas na fejsbuku i na instagramu.

Ukoliko vam se svideo ovaj video, kliknite na “dugme sviđa mi se”, a ukoliko želite da dobijete obaveštenje svaki put kada budemo objavili novi video, zapratite naš kanal i kliknite na zvonce.

Toliko od mene, vidimo se!

Izvori:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366112/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658772/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7096075/
  5. Isto
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438434/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4405924/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6091842/
  9. https://www.youtube.com/watch?v=A_lZQgW73y4&t
Kategorije