Nekoliko saveta za dugotrajni post

Nedavno sam držao dugotrajni post, 72 sata, i to je verovatno bio najlakši post kog sam ikada držao, a mislim da je razlog tome što sam se dobro pripremio i što sam radio neke stvari u toku posta kako bi mi pomogle da mi bude lakša.

Prvo što sam uradio jeste da sam nedelju dana pre posta bio na strogoj keto ishrani. Ako planirate dugotrajni post, moj savet je da učiniti isto, bilo da ste ranije bili na keto ili niste, bilo da volite ili ne volite keto ishranu. 

Keto ishrana je dobila svoje ime po sposobnosti da naše telo dovede u stanje ketoze, tj. u stanje kom trošimo ketone kao gorivo. Ketoni se dobijaju od masti i oni su potpuno prirodni izvor goriva za naše telo, i oni se koriste kada u našem telu nema dovoljno glukoze.

Još jedan od načina da uđemo u ketozu jeste post, dugotrajni. Jer tada ne samo da nećemo imati glukozu, već nećemo imati ništa, i naše telo će od naših masnih ćelija praviti ketone, koje ćemo koristiti za energiju. 

Sam ulazak u ketozu ponekad može da bude neprijatan, i to nazivamo keto gripom i da bismo izbegli keto grip u toku posta, da ne bismo istovremeno patili zato što smo gladni i zato što imamo problema sa keto gripom, bolje je da prođemo kroz keto grip pre samog posta, i zato preporučujem keto ishranu 7 dana pre posta.

Kada nemamo dovoljno glukoze, tj. glikogena u telu, naše telo takođe otpočinje proces autofagije, kako bi naše ćelije snabdela neophodnim amino kiselinama. Ćelije recikliraju odumrle ili oštećene organele, protein koji nalazi u njima i od njih stvaraju nove aminokiseline koje koriste kao hranu, ali i za stvaranje novog proteina. 

Autofagija je definitivno najveća benefit dugotrajnog posta, a time što ćemo biti na keto ishrani  ubrzaćemo povećanje autofagije. Autofagija se u našem telu odvija neprestano, ali u toku posta, u toku odsustva hrane, ona se odvija u značajno većoj meri.

Još jedan od načina da ubrzamo autofagiju u toku posta jeste da odradimo jedam veoma intenzivan trening u toku prvih 24 časa bez hrane. Taj trening bi trebalo da bude kardio trening visokog intenziteta. Može da bude HIIT, može da bude trčanje, bicikl, veslanje, šta god vam odgovora.

Cilj ovakvog treninga je da se što pre potroše zalihe glikogena. Mi nikada nećemo potrošiti sav glikogen iz našeg tela. Glukoza nam je potrebna za rad mozga, i naše telo je u stanju da je stvara samo. Zato i čuvamo glikogen u jetri i mišići. Glikogen je samo skladišni oblik glukoze. 

Glikogen iz jetre koji se po potrebi opet pretvara u glukozu i šalje u mozak, a glikogen u mišićima se koristi upravo za potrebe mišića. 

Intenzivnim treningom, bićemo u stanju da prepolovimo naše zalihe glikogena jer on nema veliku skladišni kapacitet. 300-400g se skladišti u mišićima, i svega 100-150 grama u jetri.

Nakon što iscrpimo zalihe glikogena, u našem telu će početi autofagija.

Ako se brinete što narednih 48 sati nećete unositi glukozu, ne bojte se, telo će je samo stvarati. Kada telo od triglicerida pravi ketone, ono što u tom procesu ostane kao nusproizvod, koristi se za pravljenje glukoze. Naše telo je jedan veoma složen mehanizam koje ume da se brani od mnogo čega, a posebno je sposobno da proizvodi supstance koje su nam potrebno za održavanje života.

Ono što naše telo ne može da proizvodi su minerali, već se oni unose kroz ishranu, i veoma je ih bitno unositi u toku dugoročnog posta. Tu pre svega misllim na natrijum, kalijum i magnezijum. 

Natrijum ćete naći u morskoj soli, a kalijum i magnezijum možete uzimati u vidu suplemenata u toku posta. Ovi suplementi će vam u velikoj meri umanjiti potencijalne glavobolje, drhtavice, i vrtoglavice u toku posta, a ne bi trebalo da utiču na proces autofagije, jer je njihova doza zaista mala.

Rekao bih još da je bitno piti vodu, štaviše potrebno je piti više nego inače, pre svega jer će naše telo izbaciti vodu koja je bila vezana za glikogen ( a sa tom vodom i minerale, zato nam treba suplementacija), ali takođe nećete uneti vodu koju biste inače uneli kroz hranu. Moja preporuka je da u toku posta pijete bar za trećinu više vode nego inače.

I poslednje što bih dodao kao olakšanje za dugotrajni post je da nađete sebi neku zanimaciju. Šta god da volite da radite. Nije bitno. Nađite sebi nešto što će vam odvući misli od hrane i 72 časa će proći za čas.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije