Da li je keto ishrana zdrava

Pitanje koje mnoge muči jeste da li je keto ishrana zdrava, da li je bezbedna na duge staze? Nemoguće da je da možemo da jedemo toliko masti i da nemamo nikakvih posledica!

Za razliku od drugih ishrana, keto ishrana je prošla kroz mnoštvo naučnih istraživanja, pre svega zato što ona ima svoje terapeutsko desjtvo, veoma je uspešna pri tretiranju epileptičnih napada kod dece, ali i kod odraslih.

Naučnike je takođe zanimalo da li takva ishrana ostavlja neke negativne posledice na organizam i na njihovu, ali i našu sreću, mnoštvo pacijenata, u John Hopkins dečjem centru provelo je više godina na ovoj ishrani i postoje podaci o njihvom zdravlju i uticaju keto ishrane na njihovo zdravlje. 

U studiji koja je obavljena, analzirano je zdravstveno stanje 101 pacijenta, starosti 2 do 26 godina, koji su periodu od 1993. do 2008., proveli najmanje 16 meseci, a najviše 8 godina na keto ishrani. U toku analize njihovog zdravlja učesnici istraživanja su bili skinuti sa keto dijete najmanje osam meseci, a najviše 14 godina.

Nijedan pacijent nije imao kardiovaskularnih problema, uvećanje srca, ili prekomerno stvaranje plakova. Jedan pacijent je imao povišen krvni pritisak. 

Svega 2 od 101 pacijenta su imala kamen u bubregu nakon što su prestali sa keto dijetom, što se u istoj meri događa i ljudima koji nikada nisu bili na keto dijeti.

Niko od testiranih nije imao problema sa bubrezima ili jetrom. Kod nekih ljudi, nakon što krenu sa keto ishranom, može da dođe do povećanja holesterola, ali se kasnije vrati u normalu, što su potvrdili i u Hopkins institutu.

Većina testiranih starijih od 18 godina je imala normalan BMI 22, (25 i manje se smatra normalnim), većina ih je bila prosečne očekivane visine, u poređenju sa visinama njihovih roditelja.

Kako ovo istraživanje pokazuje, nemamo mnogo razloga za brigu kada je u pitanju primena keto ishrane na duge staze, jer kada pogledamo namirnice koje dominiraju keto ishranom (meso, jaja, povrće), to je upravo ono čime se čovek hranio većim delom svog postojanja, i što je evoluirao da jede.

Izvor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100216163531.htm


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije