Podcast br. 1 – Izazov 90 Dana karnivor ishrane – prva nedelja, iskustva, zapažanja…

Pozdrav svima,

Ove nedelje za vas imamo jednu veliku novost. Oni koji nas prate na instagramu već znaju, a za one koji nisu aktivni na toj platformi, Sanja i ja smo 14. maja prešli na takozvanu karnivor ishranu.

Šta je karnivor? Zašto je to sad toliko bitno? Kako je to bolje od keto? Za koga? 

Mnoštvo je pitanja, i ne verujem da ću na sve uspeti da odgovorim u ovom mejlu, ali ću pokušati da objasnim makar osnovno.

Karnivor, doslovno znači mesojed, i ova ishrana podrazumeva jedenje namirnica koje su isključivo životinjskog porekla. Dakle, ništa voće, ništa povrće, ništa žitarice. Sve što nije poreklom od životinje se ne jede.

Karnivor ishrana je verovatno najrigoroznija ishrana koja postoji obzirom da se izbor namirnica najčešće svodi na meso, eventualno jaja, sir, puter, i druge mlečne proizvode, i iznutrice.

Karnivor ishrana se pokazala kao veoma uspešna pri uklanjanju mnogih autoimunih oboljenja i raznih oblika artritisa.

Sanja je neko ko svog čitavog života ima problema sa zglobovima i keto ishrana joj je pomogla da u velokoj meri ukloni simptome i bolove koje je imala, ali čim se malo opusti i unosi više šećera, čak i kroz pirinač ili voće, njeni simptimi se vrate.

Znali smo za ovu ishranu već dugo, ali pošto Sanja nije mesoljubac, bar ne još, bilo ju je veoma teško nagovoriti da se oproba u tako nečemu, a ja koliko god želeo da se oprobam nisam mogao odolim da ne jedem sve Sanjine đakonije. 

Međutim, nakon što je iskusila žestog bol u kolenu na jednom od skorašnjih treninga, i nakon što je pogledala video dr Bojane Mandić  u kom je ona otkrila da ima slične probleme sa zglobovima, Sanja je, na moju veliku radost, odlučila da se i sama upusti u izazov od 90 dana jedenja isključivo namirnica životinjskog porekla.

Ako vam zvuči čudno, kako sad jesti samo meso, a ne umreti ili se ne razboleti teško, toplo vam preporučujem da pogledate sve dosadašnje snimke koje je dr Bojana Mandić objavila na svom kanalu, jer u detalje objašnjava mnogo toga, ali i bolje nego što bih ja ikada mogao; to ne znači da neću i sam snimiti nekoliko videa o ovoj ishrani.

Nažalost, naučna istraživanja koja se bave ovom ishranom još uvek ne postoje, ali postoje brojna svedočenja ljudi od kojih su neki i decenijama na ovoj ishrani, ne samo bez poteškoća, već su zahvaljujući ovoj ishrani doveli svoje zdravlje na optimalan nivo.

Karnivor ishrana je svakog, ali ujedno i nije.

Ako ste već neko vreme bili na keto isrhani pretpostavljam da će vam biti prilično lako da napravite tranziciju, jer karnivor možemo gledai i kao ekstremni oblik keto ishrane. Neki je čak zovu i ishrana sa 0g ugljenih hidrata, što podrazumeva da ne jedete čak ni sir i jaja.

S druge strane, ako ste neko na standardnoj ishrani, period adaptacije na ovoj ishrani može da traje i do mesec dana i zaista može biti težak, pa vam pre ovoga preporučujem da se okušate u low carb ili keto ishrani.

U svakom slučaju, ukoliko želite da vidite kako smo se mi proveli prvih nedelju dana na ovoj ishrani, toplo vam preporučujem da poslušate naš podcast, ujedno i prvi u nizu kog smo snimili, i u kom u detalje ulazimo šta smo jeli, u kojim količinama, šta smo primetili, kakve promene, i druge pojedinosti.

Pored YouTube-a, naš podcast uskoro ćete moći naći i na vašim omiljenim podcast platformama poput Spotify, Overcast, Google Podcas, Apple Podcast i drugima.

Ukoliko mislte da će ove informacije nekom biti od koristi prosledite im ovaj mejl, a ja ću vam ispod ostaviti link za naš prvi podcast na YouTube-u.

Pozdrav,

Ivan


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije