Koja ishrana je dobra za dijabetes tipa II? | Ishrana za dijabetečare

Dijabetes tipa II je hronično oboljenje koje nastaje kao posledica loše ishrane i lošeg životnog stila, uopšteno. Kada je nešto uzrokovano lošom ishranom, nameće se pitanje da li može biti izlečeno dobrom ishranom i ako može, koja je to ishrana?

2017. godine objavljena je studija koja je za cilj imala da utvrdi koja ishrana je bolja za dijabetes tipa II; keto ishrana, što znači umanjen unos ugljenih hidrata, ili ishrana koja podrazumeva umanjen unos masti, takozvana LF ishrana.

Naučnici su odabrali 25 ljudi, koji su imali postavljenu dijagnozu dijabetesa tipa II, imali su BMI veći od 25, što znači da su bili gojazni, uslov je takođe bio da nisu primali insulin, i jedini lek kog su koristili za suzbajanje dijabetesa mogao je biti metformin.

Tih 25 ljudi je podeljeno u 2 grupe. 

Eksperimentalna grupa je bila na keto ishrani, što znači da su unosili od 20-50g ugljenih hidrata, bez vlakana, dok je kontrolna grupa bila na takozvanoj “Moj tanjir” ishrani koja podrazumeva pola tanjira povrća, četvrtina tanjira ugljenih hidrata, uglavnom iz skroba, što podrazumeva krtole i žitarice, i četvrtina tanjira bezmasnog mesa, poput pilećih grudi i sličnog.

Eksperiment je trajao 32 nedelje. Sva merenja ispitanika su urađena pre eksperimenta, nakon 16 nedelja i nakon 32 nedelje, te je kasnije urađena analiza podataka. Merenja su podrazumevala kompletnu krvna sliku, sa velikim akcentom na hemoglobin A1c, koji je indikator metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, i merenje telesne težine.

Nakon 32 nedelje kod učesnika koji su bili u ekesperimentalnoj grupi (keto ishrana), došlo je doznačajnog smanjivanja hemoglobina A1c. Učesnici eksperimentalne grupe su u proseku skinuli 12,7 kg, dok su u drugoj grupi skinuli u proseku 3kg, nivo triglicerida je u proseku umanjen za 60 mg/dL, dok je u kontrolnoj grupi umanjen za 6.2 mg/dL.

Zaključak studije je u poređenju sa niskomasnom ishranom, keto ishrana u velokoj meri može da utiče na glikemijsku kontrolu i na gubitak telesne težine te samim da umanji simptome dijabetesa tipa dva, ali i da ih kompletno ukloni.

Kako je ova studija rađena na malom broju uzoraka, neophodno je da se uradi još istraživanja na većem broju uzoraka, ali keto ishrana svakako ima veliki terapeutski potencijal za tretiranje dijabtesa tipa II.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5329646/

https://www.diabetesfoodhub.org/articles/create-your-plate-simplify-meal-planning-with-the-plate-method.html

https://www.cdc.gov/diabetes/managing/managing-blood-sugar/a1c.html


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije