Stolica na keto/LCHF ishrani

Pre neki dan smo Sanja, Nataša i ja išli u park, i mislio sam da je idealna prilika da snimim vlog koji je usko vezan za moje iskustvo povodom stolice, odnosno rada creva na keto/lchf i karnivor ishrani.

Ali, moj mikrofon je u određenim momentima odlučio da prestane da radi, i pažljivo je birao baš momente u kojima ja nešto govorim, pa sad sve to što sam rekao u parku, moram da vam kažem ovde.

Naime, ja sam 2010 godine prešao na vegetarijansku ishranu, što znači da nisam jeo meso, ali sam jeo jaja i mlečne proizvode.

Da se razumemo, tada nisam znao mnogo o ishrani i moji motivi za prelazak na ovu ishranu su bili isključivo etičke prirode; odlučio sam da ne želim više da nanosim štetu životinjama, iako nisam razumeo da je to praktično nemoguće, jer čak i kada jedeš samo biljke mnoge životinje moraju da ispaštaju, jer kad zasadiš hektare biljaka, ispaštaju životinje koje su tu prethodno živele, ali to nije predmet ovog videa.

Ono o čemu želim da pričam jeste moja stolica na vegetarijanskoj ishrani i ovoj sada.

Moja vegetarijanska ishrana je bila daleko od idealno. Ona je uglavnom podrazumevala žitarice za doručak, musli, kornfleks, i tome slične, ručak se svodio na pirinač, i neko povrće poput paradajza, krastavaca, tikvica, kromopira, (pomfrita; što ne preporučujem nikome), ali sam često pravio i pire krompir i za večeru sam uglavnom jeo hleb, namazan pavlakom, margarinom (znam, užas!) ili pekmezom i zavisilo je od toga da li mi se jelo nešto slatko ili slano, a nekad bih pojeo i jedno i drugo.

Moja jutarnja stolica je tada radila kao sat; čim bih se probudio morao sam da trčim na wc šolju, ali u toku ostatka dana, probava je bila krajnje nepredviva, što je značilo da je moglo da me pritera u bilo koje doba dana. 

Tako nešto nosilo je određeni rizik jer mi toalet nije baš uvek bio na dohvat ruke. Pošto sam tada bio student, mnogo vremena sam provodio na predavanjima, u gradu, u putu i uvek sam strahovao da će iznenada da mi se prikenja.

Živeo sam u studentskom domu, koji je bio na 5 minuta od fakulteta, i ja bih se budio 7 minuta pre predavanja, kako bih imao dovoljno vremena za toalet i da otrčim do amfiteatra, ali pošto sam delio toalet sa još 3 osobe, to je značilo da ponekad neću stići da odradim sve što bih želeo; iliti nekad nisam imao vremena da kenjam.

Onda je moj cimer, koji je imao sličnuh problema poput mojih, otkrio loperamid, lek čija je funkcija da uspori rad creva i da vam odloži odlazak u toalet. 

Moja nova jutarnja rutina podrazumevala je čašu vode i loperamid, svakog jutra. Ali, loperamid bih gutao i svaki put kada bih išao u grad ili na autobus, voz, čime god sam već putovao i da stvar bude gora, loperamid je bio sastavni deo mog džepa i ako bih negde osetio da će da mi se kenja, samo bih popio lek i rešio problem.

Pre neki dan smo Nataša i ja igrali žmurke po stanu, a ja sam se sakrio u ostavu u kojoj držimo lekove, i obzirom da niko od nas već dugo nije koristio nijedan lek, iz puke radoznalosti, želeći da saznam šta se tu uopšte nalazi, počeo sam da čeprkam po toj kutiji i pored aspirina, probiotika i paracetamola, pronašao sam i loperamid kog sam poneo sa sobom u Kinu i kog sam se nakljukao pre svakog leta, jer šta ako mi se bude prikenjalo dok čekam da uđem na terminal.

Zanimljivo je kako od kada sam na keto/LCHF ali i karnivor ishrani uopšte nemam tih problema. I dalje imam redovnu stolicu, možda ne toliko obilnu, i toliko čestu kao nekada, prosto jer ne jedem vlakna, ali nemam zatvor. 

Zatvor znači da si nadut, da imaš bolove u stomaku, da ti se kenja, ali zapravo ne možeš koliko god se napinjao, ali ništa poput toga nisam iskusio ni na jednoj od ishrana u poslednje 3 godine od kada sam drastično izbacio vlakna sa menija.

Sada, i kada imam potrebu da idem u toalet, to ne mora da bude istog momenta, već može da sačeka da dođem kući. Prosto znam da je vreme, ali nije nužno da odmah idem u wc.

Za loperamid sam i zaboravio da postoji i da mi je ikada bio potreban. Ranije bi mi ove šetnje po parkovima ili po gradu predstavljale ogroman stres, i redovno bih pio loperamid, sada, gde smo ovaj grad prešli i uzduž i popreko, više puta, nisam ni razmišljao o tim stvarima.

Vlakna nisu nužna da bismo imali zdravu stolicu. Vlakna su nešto što naš organizam ne može da svari i nemaju nikakvu nutritivnu vrednost. Neki od nas imaju bakterije koje se hrane vlaknima, posebno kada jedemo mnogo vlakana, a kad prestanemo da jedemo vlakna te bakterije odumru i na njihovo mesto dođu neke drudge.

Istina je da vlakna mogu da uspore apsorbciju određenih ugljenih hidrata, da smanje njihov glikemijski indeks, ali kad ne jedete ugljene hidrate, nema šta ni da se usporava.

Dr. Bojana Mandić je u jednom svom videu rekla da je dodavanje vlakana onima koji imaju problema sa zatvorom apsurdno jer to bi bilo ravno dodavati još automobila na drum koji je već zakrčen i neprohodan, i potpuno sam saglasan sa tim.

I zaključak svega je da, ako se brinete da li ćete na keto/LCHF ili karnivor ishrani imati problema sa stolicom, najbolje je da probate i da se uverite sami.

Da, doći će do promene u vašem digestivnom traktu, i možda će vam biti potrebno neko vreme da se prilagodite, kako vama, tako vašim bakterijama, ali u principu mnogo toga može da se reši suplementima magnezijuma, jer taj mineral je neophodan za ispravan rad crevnih mišića, i kad su oni snabdeveni ovim mineralom, imaju dovoljno energije da pomeraju sadržaj vaših creva i bez dodatnog pritiska vlakana.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije