Zašto je pogrešno pitati se koliko mogu da skinem kilograma za mesec dana na keto ili LCHF ishrani?

Koliko mogu da skinem kilograma za mesec dana na keto ili LCHF ishrani?  

Kada postavimo ovakvo pitanje želimo da saznamo da li je neko već pokušao da uradi ono što smo postavili kao naš cilj, i da li je uspeo u tome; želimo da nas neko ohrabri, da nam kaže da je moguće izvesti nešto.

Prvi problem na kog nailazimo kada pokušamo da saznamo odgovor na ova pitanja jeste što ne postoje dva identična ljudska organizma; neko će za mesec dana skinuti više, neko manje, nekom će biti potrebno više, a nekom manje vremena da skine višak kilograma.

Kada su ove stvari u pitanju, isključivo se oslanjamo na statistiku, pa možemo da izračunamo prosek i medijanu i da dođemo do određenih brojeva i samim tim do određenih zaključaka.

Istina je da se naučna istraživanja u medicini oslanjaju upravo na statistiku, i ne postoji bolji način da se u medicini dođe do saznanja, ali kada gledamo statistiku moramo da znamo da nam ona ne daje konkretnu vrednost, već nam daje raspon. 

Recimo da smo negde smo pročitali, ili čuli, da se na u prvih mesec dana keto ishrane može skinuti 5kg, u proseku. Čak i da je taj podatak tačan, to ne znači da ćemo mi skinuti 5kg, već da postoji jednak broj onih koji su skinuli manje od 5kg i onih koji su skinuli više od 5kg i da većina rezultata gravitira upravo oko petice, ali takođe postoji mali broj ekstrema koji će skinuti 10kg i oni koji neće skinuti ništa.

Tako nešto znamo kao normalna statistička distribucija i nju karakteriše taj izgled zvona. Gde se većina rezultata nalazi u sredini; većina ljudi može da očekuje rezultate unutar zvona.

Ono što mi želimo da znamo kada postavljamo pitanje koliko ću skinuti kilograma za mesec dana jeste da li ćemo biti jedan od onih baksuza koji će skinuti manje od proseka ili možda jedan od onih srećnika čiji će rezultat pasti na sam desni rep, pa ćemo skinuti 10kg. 

Kada se odlučimo da skidamo kilograme, zarad našeg mentalnog zdravlja i zarad naše motivacije, najbolje je ne očekivati ništa. Samim tim što očekujemo bilo šta pravimo sebi problem; otvaramo sebi priliku za razočarenje. 

Da, naš rezultati će najverovatnije pasti negde u sredini krive, ali koliko god mala verovatnoća bila,  i dalje postoji šansa da će naš rezultat pasti na ekstrem krive i trebalo bi se pripremiti za to, trebalo bi se pripremiti za ono najgore, za – možda neće uspeti.

Našu misiju skidanja kilograma bi to trebalo posmatrati kao mali eksperiment koji može da glasi – narednih mesec dana biću na keto ishrani, hajde da vidim koliko ću da skinem?

Recimo da smo tako pristupili i za mesec dana skinuli 1kg. Ako smo se prethodno čitavog života borili sa viškom kilograma i ako smo samo dodavali, a ne oduzimali kilograme, siguran sam da ćemo biti zadovoljni i sam tim jednim kilogramom manje. 

I da se razumemo, 1kg za mesec dana nije malo. Za 12 meseci to može biti i 12kg i kada bi nam neko ponudio da iduće godine imamo 12kg manje, siguran sam da bismo to rado prihvatili. (Pod uslovom da zapravo imamo višak kilograma, jer kad bih ja skinuo 12kg za godinu dana, ne bi ostalo ništa od mene).

I u tom scenariju gde nismo postavili očekivanja, rado ćemo nastaviti sa keto ishranom, posebno kada znamo da je ta ishrana dobra za nas, da nam pruža mnoge zdravstvene prednosti, kako na fizičkom, tako na mentalnom nivou, i da je skidanje kilograma zapravo samo jedna od dobrih stvari keto ishrane.

Uzmimo sada drugi scenario u obzir da smo postavili cilj – Želim da skinem 5kg za mesec dana jer to je prosek.

Mesec dana kasnije, mi smo skinuli “samo” 4kg. Iako je to četiri puta više nego u slučaju kada nismo postavili očekivanja i kada smo skinuli samo 1kg, mi ćemo sa ova 4kg manje biti nezadovoljni jer naš rezultat nije ispunio naša očekivanja, iako smo skinuli 3kg više nego neko ko uopšte nije imao očekivanja i skinuo je “samo” 1kg za tih mesec dana.

Počećemo da se pitamo šta to nismo uradili kako je trebalo, samosažaljevaćemo se – Zašto baš ja!? I tome slično.

Iz ova dva primera vidimo da to koliko ćemo biti zadovoljni rezultatima keto ishrane ne zavisi od toga koliko smo kilograma skinuli, već od priče koju sebi govorimo. 

Kada verujemo u proces, kada znamo da smo na dobrom putu i da činimo sebi uslugu što se hranimo zdravo i kada ne postavljamo očekivanja, ne postoji prilika da se razočaramo i da budemo nezadovoljni.

S druge strane, kada postavimo očekivanja, pa koliko god ona realna bila, ne otvaramo prostor ničemu drugom nego razočarenju. 

Najjednostavnije je probati, ne postaviti očekivanja, pomiriti se s tim da možda neće uspeti, verovati procesu, i kada dobijemo rezultate možemo da odlučimo da nastavimo sa tim što smo radili, da korigujemo, ili da probamo nešto potpuno novo.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije