Da li kašika maslinovog ulja i limuna prekidaju post

Pitanje glasi ovako: “Da li kašika maslinovog ulja i limuna prekida post? Hvala.”

https://youtu.be/1WkJc0-dYyA

Navodno, kašika maslinovog ulja i kašika limuna čiste masnu jetru. Odmah da vam kažem da tako nešto nije istina. 

Masna jetra i insulinska rezistencija su pre svega posledica loše ishrane. 

Masna jetra se isključivo može regenerisati promenom životnog stila, odnosno promenom ishrane, obrazaca spavanja i uvođenjem fizičke aktivnosti. 

Ne postoji taj magični napitak, ili taj suplement, kog ujutro možete da popijete ili pojedete i da u ostatku dana više ne brinete o tome šta ćete, koliko ćete i kada ćete jesti.

Da biste uklonili neku bolest morate da uklonite uzrok, a ne da dodate nešto što će poništiti efekat uzroka. Ne postoji protiv otrov lošoj ishrani.

Ali, hajde da odgovorimo na pitanje, da li kašika maslinovog ulja prekida post?

Trebalo bi znati da postoje tri svrhe posta:

  • metaboličko zdravlje (mršavljenje);
  • dugovečnost, odnosno autofagija;
  • odmaranje digestivnog trakta;

Šta god da unesemo u organizam, osim vode, prekinućemo odmaranje digestivnog trakta. Tako da, ako smo za cilj posta odredili da odmorimo želudac, ne bi trebalo da unosimo ništa osim vode.

Ako je cilj našeg posta da smršamo, ili da pokrenemo proces autofagije, možemo da unesemo do 50 kalorija, a da ne usporimo ili ugrozimo ovaj proces. Za nekog će ta granica biti više, za nekog manje, ali uzmimo da je u proseku 50 kalorija.

Hajde da vidimo koliko jedna kašika maslinovog ulja ima kalorija?

Dakle, jedna kašika maslinovog ulja ima 15ml, što je oko 13,5g masti, što je 121.5 kalorija. 

Proces mršavljenja se prekida onog momenta kada krene lučenje insulina. Pošto maslinovo ulje ne podstiče veliko lučenje insulina, samim tim ni proces mršavljenja ne bi trebalo da se prekine, ali će se u manjoj meri usporiti.

S druge strane, tih 120 kalorija je verovatno dovoljno da bi se prekinula autofagija.

Šta je sa limunom?

Jedna kašika soka od limuna ima 1,1g ugljenih hidrata, što je 4-5 kalorija, i to nije dovoljno ugljenih hidrata da bi se prekinuo proces mršavljenja, tj. da bi otpočeo proces lučenja insulina.

Sama kašika soka od limuna ne bi trebalo da prekine autofagiju, ali u kombinaciji sa kašikom maslinovog ulja, verovatno se prekida autofagija. 

Tako da, ako vam nije cilj da odmorite sistem za varenje, i ako vam autofagija nije cilj,  i ako mislite da će placebo efekat maslinovog ulja i limuna doprineti regenerisanju masne jetre, slobodno ujutro pojedite kašiku maslinovog ulja sa kašikom limuna i ne brinite mnogo povodom toga da li će vam to usporiti mršavljenje.

Ali, ako želite da budete sigurni da niste prekinuli autofagiju, a to je nešto što zapravo može da pomogne regenerisanju masne jetre, ja bih pomerio tu kašiku maslinovog ulja za obrok i najbolje bi bilo da njome prelijete salatu, i još malo posolite i bog da vas vidi.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije