Šta kad ostvarimo cilj? Šta jesti nakon keto ishrane?

Danas bih želeo sa vama da podelim kako izgleda moja ishrana u poslednja tri meseca, šta je novo, šta se promenilo, šta bih želeo da promenim, a šta da zadržim.

Za one koji bi rađe da gledaju video:

Od kako sam onomad rekao da mi uopšte ne prija šećer, moram priznati da sam ga opet uveo nazad u ishranu. Ne zato što sam to hteo ili planirao, već zato što se tako jednostavno dogodilo. 

U poslednje vreme ishrana nije broj jedan na listi mojih prioriteta, prosto jer prolazim kroz jedan stresan period koji je obeležen mnogim promenama, propalim planovima, turbulencijama i nedostatkom kvalitetnog spavanja.

U takvim situacijama mnogo češće nego što bih to hteo posežem za nečim što nije najzdraviji izbor, i praktično mogu da kažem da u poslednja tri meseca u 90% slučajeva nisam na keto ishrani, a ni na low carb high fat.

Međutim, ono što sam zadržao i što mi je veoma bitno jeste periodični post. Trudim se da provedem bar 16 sati bez hrane, a bar jednom nedeljno da budem na omadu, pa samim tim iako moj izbor hrane nije najidealniji, da bar na neki način održim insulinski balans, i da ne preopterećujem pankreas.

Samim tim što povlačim bar jednu od tri poluge 3D modela ishrane o kom sam već govorio, još uvek nisam primetio bilo kakve zdravstvene ili vizuelne promene. Još uvek imam isto kilograma i moje zdravlje je sasvim u redu.

Šta i kako ja to jedem?

Doručak preskačem. 

Prvi obrok je uglavnom oko 11 časova. Ako sam kod kuće i Sanja kuva, onda uglavnom jedem meso, nekada bez priloga, nekada sa prilogom od povrća, nekad uz meso dodam sir, nekad dodam jaja.

Ako je moj prvi obrok na poslu, to uglavnom znači pirinač kuvan na pari i piletina ili suši, što je pirinač, riba i povrće. Nakon tog prvog obroka u školi često, znači dva puta nedeljno, pojedem kikiriki, sladoled, i do 30g crne čokolade. Nekada samo sladoled i kikiriki, nekada kikiriki i čokoladu, a nekada sva tri, odnosno kikiriki, čokoladu i sladoled. 

Sladoled ima između 16 i 19 grama ugljenih hidrata, od kojih su uglavnom sve šećeri, kikiriki ima oko 20g ugljenih hidrata, i 30g čokolade ima oko 15g šećera. To mu sve ukupno dođe od 35 do 60 grama ugljenih hidrata od kojih su većina šećeri. Ako uračunam i onaj pirinač kog pojedem, to mu dođe između 100 i 150g ugljenih hidrata u toku dana. 

Kada pojedem sve to nakon prvog obroka, najčešće jedem i kod kuće i to uglavnom bude masni sir, jogurt, jaja ili ako je Sanja napravila nešto keto. Što znači da je drugi obrok prilično čist.

Ako je prvi obrok kod kuće, često mi se dešava da drugi obrok bude piletina i pirinač, i posle toga opet kombinacija kikirikija, sladoleda i čokolade.

Kada sam čitav dan kod kuće, s vremena na vreme, nakon obroka pojedem jabuku, nešto grožđa, borovnice ili neko drugo voće.

Treći obrok, što mi se desi možda jedanput nedeljno, opet bude sir, jaja, jogurt, ili nešto što je Sanja pravila.

Iz ovoga možemo da vidmo da u proseku jedem kikiriki, sladoled i čokoladu između 3 i 4 puta nedeljno, pirinač jedem 4-5 puta nedeljno, i možda jedanput nedeljno do dva puta nedeljno budem na čistoj keto ili karnivor ishrani.

Fokus na post

Kao što sam već rekao, fokus mi je na periodičnom postu kog se strogo držim.

Prvi obrok je u 11 časova, drugi je između 15 i 16 časova, i treći, ako ga bude, je oko 20 časova. 

Ako dođe do tog trećeg obroka, trudim se da idućeg dana ručak pomerim na podne, kako bih imao tačno 16 časova posta. Nekada, naravno, ne uspem da pomerim ručak na podne jer u to vreme moram da krenem na posao, pa ipak jedem u 11 časova, ali 15 sati posta je bolje od 0 sati posta, ili 8 sati posta, koji se podrazumevaju ako doručkujemo čim otvorimo oči (jer su nas naučili da je to nužno) i večeramo pre spavanja da ne bismo išli gladni u krevet.

Trudim se da moj post pređe 20 sati bar dva puta nedeljno. Što znači da ću prvi put jesti u 11 časova, a drugi put 15 časova.

Trudim se da bar jedanput nedeljno budem na jednom obroku dnevno i tada sam najčešće u kalorijskom deficitu, pa samim tim vučem još jednu od poluga 3D modela ishrane i dodatno rasterećujem rad svog metabolizma.

Šta bih želeo da promenim?

Sladoled, kikiriki i čokoladu moram da svedem na minimum, odnosno na jedanput nedeljno.

Iako još uvek nisam primetio neke poteškoće, insulinska rezistencija i metabolički sindrom je nešto što se gradi postepeno i kada vas udari, udari vas kao brzi voz. Što znači da može da se desi da se godinama loše hranite bez posledica i da se onda za tri meseca ugojite 10 kilograma, što mi se već dešavalo, ali tada nisam bio na postu. Tada sam jeo od jutra do mraka, šest pa i sedam puta u toku dana, i manje više svaki obrok je bio onakav kako ne bi trebalo da bude.

Još jednom podvlačim, da iako ne deluje opasno, sladoled, kikiriki i čokolada, moraju da se svedu na minimum.

Šta bih želeo da zadržim?

Pirinač. Prosto volim pirinač, posebno ako je spremljen na pari, bez ikakvih začina, ulja, i sličnog. Jedna činija pirinča svako malo, što je otprilike jedna šaka skuvanog pirinča, ne može nikom da naudi. Pirinač, iako možda nije idealna namirnica, za nekog ko ima zdrav metabolizam, i ako se pravilno dozira, i ako se ne kombinuje sa mnogo masnoće, (zato jedem pirinač i piletinu), može da bude odličan izvor nutrijenata. Pirinač je ipak prirodna namirnica, za razliku od rafinisanih šećera iz sladoleda i čokolade.

Kad smo već kod prirodnih namirnica, hteo bih da uvedem krompir. Nedostaje mi krompir. Ali opet, skrob nikako kombinovati sa masnoćom, nikako pomfrit u dubokom ulju, nikako pire krompir, već bih želeo da uvedem krompir pečen u rerni.

Takođe, želeo bih da zadržim sezonsko voće.

I na kraju, ono što bih takođe hteo da zadržim jesu ta dva obroka dnevno, gde bi jedan bio sa ugljenim hidratima, i ne možda toliko masan, kao ta piletina i pirinač ili piletina i krompir, i jedan potpuno bez ugljenih hidrata, ali sa mnoštvom masti, kao što su masne šnicle, sir, jogurt, čvarci, suhomesnato, ali domaće i proverenog kvaliteta.

Kad smo već kod obroka, bitno je definisati obrok. Obrok je sve što pojedemo u toku dana. Bilo da je to kašičica šećera u kafi, ili gurmanska pljeskavica. Sve je to obrok.

To što neko kaže nije ništa jeo do ručka, ali je u jutarnju kafu stavio dve kašičice šećera, na putu do posla je pojeo kiflu, i uz drugu kafu je pojeo jabuku, zapravo znači je pre ručka imao tri obroka. I onda kažu jedem dva puta dnevno, a gojim se, a ne računaju sve ono što jedu između obroka. Među obrok ne postoji. Obrok je sve ono što progutaš. Bilo to kesa slanih pereca dok čekaš autobus ili rolovana prasetina na slavskoj trpezi.

Dakle, moj cilj je dva obroka dnevno.

Da li sam promenio svoje mišljenje o keto ishrani?

Ne. I dalje mislim da je keto ishrana odlična stvar, odličan alat za skidanje kilograma, popravljanje metabolizma, ali sa akcentom na alat. Alat, kad na nije potreban, ne moramo da koristimo. To što imamo čekić kod kuće na znači da bi stalno trebalo da kucamo eksere.

Mi ćemo i dalje, makar jedanput dnevno jesti u okvirima keto ishrane, ali se nećemo ustručavati da jedemo neke prirodne izvore ugljenih hidrata poput pirinča, krompira ili voća.

Ono što ćemo nastaviti da izbegavamo su rafinisani ugljeni hidrati i žitarice, jer za razliku od voća, pirinča i kromira, šećer i žitarice mogu da stvore mnoge metaboličke probleme.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije