Info, Recepti i mnogo toga još

Kako održavati kilažu

Iako skidanje kilograma mnogima predstavlja problem, taj proces je mnogo lakši nego dugotrajno održavanje kilograma na željenom nivou.

Uz pravilan pristup, svako može da skine višak kilograma, ali održati željenu kilažu je izazov za sebe i danas upravo govorimo o tome.

Jedna od strategija koju bih svima preporučio jeste pravilno postavljanje cilja.

Kada sam pre 3 godine imao problema sa viškom kilograma to zapravo nije bio jedini, odnosno, glavni problem. Višak kilograma je bilo nešto ispod čega je ležao pravi problem. U pitanje je bilo zdravlje. Imao sam insulinsku rezistenciju, masnu jetru i bio na korak od dijabetesa.

Ali, nisam bio bolestan zato što sam imao viška kilograma, niti sam imao viška kilograma zato što sam bio bolestan, već je postojao zajednički uzročnik i jednom i drugom. Zdravstveni problemi i višak kilograma došli su kao posledica loše ishrane i lošeg životnog stila koji je podrazumevao nedovoljno fizičke aktivnosti i nedovoljno kvalitetnog sna.

Kada sa uočio probleme i njegov uzrok, sve što mi je bilo preostalo jeste da uklonim uzrok i zato kao cilj nisam postavio da skinem 20 kilograma viška koje sam imao, nego da popravim svoje zdravlje, a optimalna telesna težina je samo jedan o aspekata zdravog tela.

Nisam imao postepeni prelazak na zdrav način života i zdravu ishranu. Prosto sam sve promenio iz korena. Trudio sam se da imam 8 sati sna, da jedem jedanput do dva puta dnevno, izbacio sam sve rafinisane ugljene hidrate i žitarice, i počeo da vežbam.

Nakon desetak nedelja, moja kilaža se vratila na normalu, a kada sam nakon godinu dana otišao na lekarski pregled, shvatio sam da su moja insulinska rezistencija i masna jetra takođe nestali baš kao i višak mojih kilograma.

Danas, dve godine kasnije, ja više nisam na keto ishrani, ali i te kako obraćam pažnju na satnicu u kojoj jedem, maksimalno izbegavam rafinisane ugljene hidrate. Samim tim, kod mene nije postojao jojo efekat, jer se nisam vratio na stare navike da jedem čim otvorim oči i da pre spavanja, uz film, pojedem kesu ili dve čipsa ili nešto slatko, da razbijem to slano.

Od prvog dana, od kada sam odlučio da ću nešto da promenim postavio sam jasan cilj, jasnu viziju; rekao sam sebi – Ja sam zdrava osoba; iako tada nisam bio zdrav.

Pre svakog obroka zapitao bih se – Da li bi zdrava osoba uradila ovo? Da li bi zdrava osoba pojela čokoladu nakon obroka ili bi popila apple cider? Da li bi zdrava osoba preskočila trening? Da li bi zdrava osoba jela picu za večeru? Da li bi zdrava osoba popila crnu kafu ili late? I mnoštvo drugih mikro odluka koje su nakon određenog vremena doprinele popravljanju mog sveukupnog zdravlja, ali i izgradnji mog identiteta kao nekog ko je zdrava osoba.

Taj identitet je sada toliko usađen u mene da kada pojedem nešto što nije zdravo osećam grižu savesti i praktično se osećam kao da sam uradio nešto što nije u skladu sa mojom ličnošću. Kao neko ko izgradi identitet na osnovu muzike koju sluša ili stila oblačenja, pa kada obuče nešto drugo i sluša muziku koju inače ne sluša, prosto se ne oseća prijatno u svojoj koži.

Zahvaljujući izgradnji tog identiteta, zdrave osobe, i zahvaljujući adekvatnom postavljanju cilja, uspeo sam da održim kilažu i zdravlje na željenom nivou, ali pre svega da se držim dobrih odluka i zdravih navika.

Zato, ako mislite da imate višak kilograma kojih želite da se otarasite, a ne želite da vam se ikada u budućnosti vrate, morate da uradite nešto slično onome što sam ja uradio. Izgradite svoj identitet kao neko ko je zdrav, i dok ne postane zapravo zdravi, private se da ste neko ko je zdrav i radite ono što bi neko ko je zdrav radio.


Mi verujemo da svako zaslužuje da bude zdrav i da bude zadovoljan svojim izgledom, i zato smo napravili besplatan plan ishrane koji ide uz besplatnu knjigu recepata, kao i još neki materijal i koji će vam biti od pomoći i kog ćemo rado poslati na vašu mejl adresu.

Sve ovo ćemo vam poslati potpuno besplatno, kliknite na link i recite nam na koju mejl adresu da pošaljemo.

Obećavamo da nećemo slati spam jer i sami ne volimo spam i da nećemo zloupotrebljavati niti deliti vaše podatke.

Hvala Vam!

Zagolaj postoji zbog Vas, a naša misija je da vam pružimo najnovije i najbolje moguće informacije povodom, ishrane i zdravlja uopšteno, ali naš zadatak je i da vas motivišemo da primenite Vaša saznanja i da dođete do optimalnog zdravlja.

Kada smo se odlučili da pokrenemo naš projekat, uslov je bio da ni po koju cenu ne prihvatamo ponude sponzora, i ni po koju cenu nećemo promovisati proizvode koje ne bismo sami koristili.

Kako sami ne koristimo industrijske proizvode, izbor sponzora koji bi finansijski podržali stvaranje ovog sadržaja svodi se na nas same, ali to vrlo lako možete postati upravo Vi.

Ako pronalazite vrednost u našem sadržaju, i cenite to što on nije ispunjen reklamama, i što ne pokušavamo da Vam uvalimo neki glupi suplement ili detoks proizvod, jedan od načina da nas podržite jeste da kupite našu elektronsku knjigu recepata, ili našu štampanu knjigu recepata, ali takođe možete kupiti i proizvode iz naše daroteke, i tako dobit može da bude obostrana.

Takođe nas možete podržati na Patreonu gde ćete zauzvrat dobiti kredit na kraju svakog video snimka, kao pravi producent, jer biste upravo to i postali.

Hvala vam što činite da Zagolaj nije primoran da promoviše razne suplemente i druge proizvode kako bi mogao finansijski da opstane.