Zašto sam se vratio na keto ishranu

Ukoliko pratite ovaj kanal, možda ste već saznali da od avgusta otprilike nisam na keto ishrani, već na nekoj low carb, sa nešto učestalijim čit obrocima, ali sam i dalje bio na periodičnom postu, što znači da sam svakodnevno postio bar 16 sati.

Za ova četiri meseca sam zapravo smršao 3 kilograma, što je veoma iznenađujuće, ali to pripisujem kalorijskom deficitu i nedostatku fizičke aktivnosti.

Znam da je fizička aktivnost veoma bitna, i da ne bi trebalo da je preskačem, ali trenutno smo u jednom veoma dugom procesu tranzicije, i prosto nisam našao vremena, a ni prostora za fizičku aktivnost. Popraviću to u budućnosti, obećavam, jer znam da je bitno.

Iako ne brojim kalorije siguran sam da sam u kalorijskom deficitu jer uglavnom jedem piletinu i pirinač i suši, što je vrlo nisko kalorično, za drugi obrok uglavnom pojedem jaja, sir i jogurt, a ako imam čit obrok uz neki od ova dva pojedem kikiriki, do 30 grama crne čokolade, ili sladoled, ili pojedem jabuku, grožđe ili neko drugo voće.

Dakle, uvek bih imao 2 obroka, i ako bih jeo nešto što ne bi trebalo, to bi bilo odmah nakon jednog od ta dva obroka.

Moj optimalni dnevni kalorijski unos je oko 2500 kalorija, a ovo je daleko ispod toga, i to je razlog zašto sam smršao 3kg, iako mi to nije bio cilj.

Bez obzira što sam smršao i što bi neki pomislili bi trebalo da nastavim tako, posebno ako mi prija tako, ne gojim se, nije mi se usporio metabolizam,… Odlučio sam da se vratim na keto jer sam počeo da primećujem neke stvari.

Pre tri godine kada sam imao insulinsku rezistenciju i masnu jetru, jedni od simptoma bili su da sam stalno bio žedan. Koliko god unosio tečnosti, bio bih žedan.

To sam opet počeo da primećujem.

Drugi simptom je bio da mi je koža bila izuzetno suva posebno na periferijama, na delovima tela koji su udaljeni od srca i do koji krvi sporije dopire ako postoje neki problemi u krvotoku, što znači šake, stopala i donji deo nogu, listovi, članci. Koža je toliko suva da se neprestano češem, praktično dok ne prokrvari, a ni to me ne sprečava da se i dalje češem.

Još jedan od simptoma bio je da su mi otpali nokti na palčevima na oba stopala. Sada mi je otpao samo jedan, što može biti jer često prekrstim noge, pa na taj način obustavim dotok krvi, a vrlo lako može biti problem IR. 

Treća stvar je da odlazim često u toalet, tj. piša mi se češće nego što bi trebalo. Pre tri godine je bio slučaj da sam morao da idem da pišam svakih pola sata, i ako bih trpeo pet minuta, kada bih otišao u WC pišao bih kao da prethodno nisam to radio ceo dan, a ne pola sata; toliko bih tečnosti izbacio.

Jedini način da obustavim učestalo mokrenje na neka 2 sata bilo je da pojedem nešto slatko. Kasnije sam saznao da se voda vezuje za glukozu u krvotoku, i to bi obustavilo česti odlazak u WC. Kad bi opao nivo glukoze u krvotoku, višak vode bi se automatski izbacivao.

Sada ne idem toliko često u toalet, i nije tako kritično, ali frekvencija mokrenja se postepeno povećava.

Četvrta stvar koja se promenila od kada nisam na keto ishrani jeste moj mentalni fokus. Mnogo mi je teže da duže vreme ostanem koncentrisan, mnogo sam lakše iritantan, mnogo lakše postanem anksiozan i brinem o stvarima o kojima ne bi u toj meri trebalo brinuti.

Peta stvar koja se promenila od kada nisam na keto ishrani jeste da mi se san pokvario. Moj san je mnogo lakši, mnogo se češće budim u toku noći, nekada da bih išao u taolet, mnogo češće imam košmare, i mnogo mi je teže da zaspem na vreme i da ustanem na vreme.

Koncentracija može direktno biti povezana sa nedostatkom kvalitetnog sna, ali ako keto ishrana utiče na kvalitet sna, onda je sve u neku ruku povezano.

Iduća stvar zbog koje se vraćam na keto ishranu je zato što mnogo teže podnosim glad. Kad se najedem proteina i masti, bez problema mogu da budem na jednom obroku dnevno, jer kroz jedan obrok mogu da unesem sve neophodne kalorije u toku dana. Ali, ako za ručak jedem suši, bez obzira što poslednje 3 rolnice moram na silu da pojedem, bukvalno posle 2 sata opet budem gladan i prosto ne mogu da budem na jednom obroku dnevno, i zato gledam da moj drugi obrok bude bogat masnoćama, jaja, sir, jogurt, kako bih ostao sit do sutradan do ručka i kako bih izbegao treći obrok ili doručak, tj. da bih mogao da postim bar 16 sati.

Postoje još neke sitnice koje uspevam da primetim, poput sve češćih bolova u kolenima i drugim zglobovima, koji su verovatno posledica veće nego uobičajene inflamacije tela, imam znatno više bubuljica nego inače, posebno na leđima, redovno budem umoran i pospan nakon obroka u kom ima mnoštvo ugljenih hidrata, stolica mi je daleko obilnija i učestalija i sve mi se to više sviđalo na keto ishrani, kada mi je koža bila znatno čistija, kada nisam imao problema nakon obroka i kada nisam morao da razmišljam o tome da li bi možda trebalo da kenjam pre nego što izađem napolje jer ako se bude zadržao, možda će mi se prikenjati negde usput, a to nije baš nešto što je poželjno.

Dodao bih još, da ja nisam stručan i da ništa od ovoga što sam nabrojao nije potkrepljeno medicinom, ili nečijim stručnim mišljenjem, sve ovo je moje zapažanje, gde se primetio da mi se vraćaju neki pokazatelji koji su me pre tri godine naveli da se zapitam šta to nije u redu sa mojim zdravljem, što je kasnije dovelo do dijagnoze masne jetre i insulinske rezistencije, koja je u potpunosti nestala nakon što sam prešao na keto ishranu, baš kao i svi ti simptomi, koji se, kao što sam već rekao, opet vraćaju i mislim da je vreme da se opet vratim na keto ishranu, ako ne želim da se ove stvari pogoršaju još više.

Ako sumnjate da imate IR ili masnu jetru, zbog ovoga što ste čuli od mene, nemojte se oslanjati na moje reči, ja nisam lekar, već otiđite kod lekara i odradite krvnu sliku i posavetujte se sa lekarom.


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije