Koje su prednosti periodičnog posta

Peridični post nije dijeta, odnosno ishrana, već način na koji vremenski određujemo kada ćemo da jedemo, i u svetu je poznat kao intermittent fasting odnosno IF, a jedan oblik periodičnog posta u Srbiji je poznat kao hrono ishrana.

Najkraće rečeno periodični post podrazumeva da ćemo dan podeliti na dva perioda:

  • period u kom jedemo
  • period u kom postimo

Više o periodičnom postu, pročitajte ovde.

Prednosti periodičnog posta

Postoje mnoge benefiti periodičnog posta i u ovom članku ćemo nabrojati samo neke od njih.

Dakle, periodični post:

  • poboljšava insulinsku senzitivnost,
  • može da ukloni dijabetes tipa II,
  • dovodi do gubitka telesne težine,
  • poboljšava mentalne funkcije,
  • poboljšava kardiovaskularne funkcije,
  • dovodi do povećanog lučenja HGH,
  • odnosno ljudskog hormona rasta,
  • sprečava tumor i povećava učinkovitost hemoterapije,
  • poboljšava oporavak ćelija,
  • smanjuje zapaljenje,
  • smanuje stres,
  • ima „anti-ejdžing“ efekat…

Povećano lučenje ljudskog hormona rasta

Ovaj hormon je voema važan za nas i što smo starije imamo sve manje sposobnosti da ga lučimo. Ljudski hormon rasta je odgovoran za regeneraciju tkiva, za dugovečnost i čini nas da izgledamo mlađe.

Kako bismo dodatno povećali lučenje ovog hormona, preporučuje se da vežbamo na prazan stomak upravo pre nego što ćemo pojesti naš prvi obrok u toku dana. Najbolje je bi bilo raditi HIIT (high intensity interval training), ili vežbe s tegovima.

Stabiliziacija metaboličkih hormona

Kada govorimo o metaboličkim hormonima, onda tu mislimo na insulin, leptin i grelin.

Insulin

Insulin je hormon kog lučimo kada jedemo i zadužen je za skladištenje glukoze u ćelije.

Problem nastaje kada suviše često jedemo i šaljemo suviše insulina ka našim ćelijama; tada naše ćelije postanu otporne na ovaj hormon i razvijemo insulinsku rezistenciju; odnosno nesposobnost insulina da komunicira sa ćelijom.

Takvo stanje je veoma opasno i nalazi se na jedan korak od dijabetesa tipa 2. Osobe sa insulinskom rezistencijom su uvek gladne i imaju masne naslage na stomaku i oko unutrašnjih organa što otežava njihov rad.

Leptin

Leptin je hormon koji nastaje u masnim ćelija i govori našem telu da smo siti, odnosno da bi trebalo da prestanemo da jedemo. Baš kao što možemo da razvijemo rezistenciju na insulin, tako uz veliko prisustvo leptina u našem telu možemo da razvijemo rezistenciju na ovaj hormon. U tom slučaju, naše telo neće dobiti signal da smo siti i stalno ćemo osećati glad i imati potrebu da jedemo nešto.

Iako će osobama sa razvijenom rezistencijom na leptin biti teško da praktikuju periodični post, za njih će od biti od velike koristi da ne jedu 16 i više sati kako bi odmorili svoje telo od konstantnog lučenja leptina i kako bi vratili nivo ovog hormona na normalnu.

Grelin

Ovaj hormon ima potpuno suprotnu ulogu od leptina što bi značilo da u njegovom prisustvu naše telo dobija signal da bi trebalo da jedemo odnosno grelin je zadužen za povećavanje našeg apetita.

Neki ljudi imaju preveliku koncentraciju ovog hormona u svom telu i ta pojava se često tumači kao uzrok gojaznosti. Iako će takvim osobama biti teže da izdrže duži vremenski period bez hrane, njima se toplo preporučuje periodični post kako bi dovili nivoe ovog hormona na normalu.

Lučenje grelina je takođe direktno povezano sa kvalitetom našeg sna. Jedna studija je pokazala da osobe koje spavaju manje od 7 sati imaju veću koncentraciju grelina u toku dana, što bi značilo da imaju velike poteškoće da se zasite, da će jesti čitav dan i da će praviti pogrešne izbore po pitanju hranu, odnosno da će imati veliku potrebu da jedu hranu bogatu ugljenim hidratima.

Smanjenje inflamacije odnosno zapaljenja

Zapaljenje je odbrambeni mehanizam našeg orgamizma da se izbori sa oštećenjem tkiva, prisustvom stranih tela i drugih štetnim materijama, ali neka istraživanja pokazuju da možemo imati hronična zapaljenja raznih delova tela ako isuviše često i obilno jedemo.

Ono što karakteriše zapaljenje je veoma snažan bol u lokalizovanom području gde se to zapaljenje pojavilo.

Oni koji imaju mnoštvo obroka u toku dana su često skloni hroničnim zapaljenjima koja mogu dovesti do drugih komplikacija i bolesti, ali dobra stvar je što ukoliko primenimo periodično post, možemo drastično da smanjimo zapaljenja izazvana nepravilnom ishranom i naše telo će steći sposobnost da se znatno brže regeneriše.

„Anti-ejdžing“

Zahvaljujući hormonskom balansu, smanjenom nivou insulina u krvotoku, eliminaciji hroničnih zapaljnja, i povišenom nivou ljudskog hormona rasta, periodično post ima „anti-ejdžing“ efekat na naše telo.

Osobe koje duže vremena praktikuju periodični post izgledaju mlađe, njihova koža je zategnutija i čistija, ali periodični post generalno utiče na dugovečnost ljudi, a neka istraživanja govore da osobe koje imaju manje obroka u toku dana mogu da produže život i do 30% u zavisnosti od drugih faktora koji utiču na dugovečnost.

Povećana količina energije

10-15% energije koju potrošimo u toku dana se potroši u našem sistemu za varenje, što bi značilo da ako manje jedemo možemo da uštedimo izvesne količine energije, ali ako isuviše često jedemo možemo da preopteretimo sistem za varenje.

Naš organizam funkcioniše po sistemu prioriteta. Kada smo bolesni prioritet je da se ukloni bolest, kada imamo mnoštvo hrane u organizmu prioritet je da se ta hrana iskoristi ili skladišti. Kada čitav dan nešto jedemo, naš organizam je primoran da stalno reguliše hranu i nema prilike da obavlja druge funkcije poput regenerisanja ćelija.

Joše jedan od razloga zašto ćemo imati više energije na periodičnom postu jest što nećemo imati nagle padove šećera u krvi koji se dogode nakon svakog obroka, posebno ako ti obroci sadrže velike količine ugljenih hidrata.

U toku posta, naše telo će nakon što iskoristimo svu glukozu početi da proizvodi ketone koji će tada postati primarni izvor energije. Dokazano je da telo proizvodi mnogo više ketona u toku periodičnog posta nego na keto ili low carb ishrani i da se najbolji rezultati dobijaju kada se periodični post kombinuje sa keto ishranom.

Glukozu mnogo brzo potrošimo nego ketone i ako naše telo troši glukozu kao primarni izvor energije onda konstantno moramo da dodajemo nove količine hrane.

S druge strane, ako naše telo sagoreva ketone da bi došlo do energije onda ima prilike da koristi masne naslage i tako ima konsantan priliv energije čak iako ne jedemo ništa duži vremenski period.

Autofagija

2016. godine, japanski naučnik Yoshinori Ohsumi dobio je Nobelovu nagradu za otkriće u polju medicine i fiziologiju otkrivši sposobnost zdravih ćelija da razgrade bolesne i „recikliraju ih“. Ta pojava se naziva autofagija i ključna je prevenciju i suzbijanje tumora.

Da bi se pokrenuo proces autofagije, odnosno da bi naše zdrave ćelije otpočele proces reciklaže i uklonile sve bolesne ćelije, neophodno je da u naš organizam ne unosimo hranu bar 12 sati. Kod nekih taj proces traje duže, kod nekih kraće, i direktno zavisi od toga šta smo jeli, odnosno količine insulina u našoj krvi.

Doktori, poput Džejsona Fanga uspešno primenjuju post i autofagiju za suzbijanje bolesti bubrega, dijabetesa i tumora i pacijentima koji imaju teška oboljenja preporučuju čak i duže postove u trajanju od 3-7 dana kako bi regenerisali svoj organizam.

Ipak, da bi iskoristio benefiti autofagije, prosečnom čoveku je dovoljno da ne jede ništa 16 sati. U tom slučaju njegove ćelije bi otpočele ovaj proces nakon 12 časova bez hrane i čitava 4 sata bi se odvijao taj proces ključan za naše zdravlje.

Zaključak

Osnovne prednosti periodičnog posta su:

  • povećano lučenje ljudskog hormona rasta;
  • stabilizacija metaboličkih hormona;
  • smanjenje inflamacije odnosno zapaljenja;
  • „anit-ejdžing efekat;
  • povećana količina energije;
  • autofagija

Periodični post se mnogo lakše primenjuje u kombinaciji sa keto ishranom .


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije