Info, Recepti i mnogo toga još

Keto ishrana aktivira autofagiju u mozgu

Prošlog meseca, Kembridž je objavio jedan veoma interesantan članak u Zborniku radova Društva nutricionista (Proceedings of The Nutrition Society), a naslov tog članka je “Makroautofagija u mozgu na keto ishrani” (Brain macroautophagy on the ketogenic diet).

Proces autofagije i makroautofagije se odvija na isti način. U prisustvu oređenih proteina i gena odgovornih za aktivaciju autofagije, unutar ćelije formira se membrana i obavija organele, proteine, patogene i druge materije koje se mogu naći u ćeliji. Kada se membrana u potpunosti zatvori, takva, zatvorena membrana, sa svim što se unutar nje nalazi, naziva se autofagozom.

Autofagozom se vezuje za lizozom koji ispušta određene enzime čija je svrha da razgradi sve što se nalazi unutar autofagozoma.

I to je, ukratko, kako izgleda proces autofagije.

Makroautofagija je vid autofagije i podrazumeva ciljanu razgradnju organela i neiskorišćenih proteina i trebalo bi je razlikovati od autofagije koja nastaje usled nedostatka hranljivih materija, iako je proces isti.

U odsustvu hrane, formiranje autofagozoma je nasumično, tj. unutar membrane naći će se sve ono što je bilo najbliže membrani u trenutku njenog stvaranja i što se može iskoristiti za dobijanje energije i na taj način ćelija razgrađuje svoje komponente (jede samu sebe) i dobija energiju u odsustvu hrane.

Makroautofagija, s druge strane, podrazumeva da će autofagozom da se formira s ciljem da ukloni oštećene organele i neiskorišćen protein, i za aktivaciju makroautofagije nije neophodno da ćelija gladuje, što upravo potvrđuje istraživanje prikazano u ovom članku.

Naučnici su uzeli 30 miševa, podelili ih u tri grupe i hranili ih dvema različitim keto ishranama, dok su treću grupu hranili standardnom ishranom glodara. Eksperiment je trajao 4 nedelje kada su uzeti uzorci mišjih mozgova, koji su posmatrani pod mikroskopom ne bi li bila uočena autofagija.

Kod miševa koji su bili na keto ishrani rezultati posmatranja pokazali su povećanu koncentraciju LC3 proteina, odgovornog za kreiranje autofagozoma. Protein je bio pronađen i u hipokampusu i frontalnom korteksu.

Ovo je prva studija urađena na životinjama koja je pokazala stvaranje autofagozoma nakon što su životinje bile na keto isrhani i ovi rezultati mogu biti veoma bitni pokazatelji razumevanja mehanizma kog pokreće keto ishrana i zašto je ova ishrana efikasna pri tretmanu epileptičnih napada kod dece.

Pored toga što je keto ishrana efikasna pri suzbijanju epilesije, ona je takođe veoma efikasna u tretiranju dijabetesa tipa II, gojaznosti, i smanjivanju rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Keto ishrana je takođe uspešna kao pomoćna terapija kod mnogih vrsta tumora, sindroma policističnih jajnika, akni i neurodegenerativnih oboljenja.

Izvori:

https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/brain-macroautophagy-on-the-ketogenic-diet/D2556BAE50B89288C0AE7A21AFCE77F8

https://en.wikipedia.org/wiki/Autophagy


Mi verujemo da svako zaslužuje da bude zdrav i da bude zadovoljan svojim izgledom, i zato smo napravili besplatan plan ishrane koji ide uz besplatnu knjigu recepata, kao i još neki materijal i koji će vam biti od pomoći i kog ćemo rado poslati na vašu mejl adresu.

Sve ovo ćemo vam poslati potpuno besplatno, kliknite na link i recite nam na koju mejl adresu da pošaljemo.

Obećavamo da nećemo slati spam jer i sami ne volimo spam i da nećemo zloupotrebljavati niti deliti vaše podatke.

Hvala Vam!

Zagolaj postoji zbog Vas, a naša misija je da vam pružimo najnovije i najbolje moguće informacije povodom, ishrane i zdravlja uopšteno, ali naš zadatak je i da vas motivišemo da primenite Vaša saznanja i da dođete do optimalnog zdravlja.

Kada smo se odlučili da pokrenemo naš projekat, uslov je bio da ni po koju cenu ne prihvatamo ponude sponzora, i ni po koju cenu nećemo promovisati proizvode koje ne bismo sami koristili.

Kako sami ne koristimo industrijske proizvode, izbor sponzora koji bi finansijski podržali stvaranje ovog sadržaja svodi se na nas same, ali to vrlo lako možete postati upravo Vi.

Ako pronalazite vrednost u našem sadržaju, i cenite to što on nije ispunjen reklamama, i što ne pokušavamo da Vam uvalimo neki glupi suplement ili detoks proizvod, jedan od načina da nas podržite jeste da kupite našu elektronsku knjigu recepata, ili našu štampanu knjigu recepata, ali takođe možete kupiti i proizvode iz naše daroteke, i tako dobit može da bude obostrana.

Takođe nas možete podržati na Patreonu gde ćete zauzvrat dobiti kredit na kraju svakog video snimka, kao pravi producent, jer biste upravo to i postali.

Hvala vam što činite da Zagolaj nije primoran da promoviše razne suplemente i druge proizvode kako bi mogao finansijski da opstane.