Keto ishrana aktivira autofagiju u mozgu

Prošlog meseca, Kembridž je objavio jedan veoma interesantan članak u Zborniku radova Društva nutricionista (Proceedings of The Nutrition Society), a naslov tog članka je “Makroautofagija u mozgu na keto ishrani” (Brain macroautophagy on the ketogenic diet).

Proces autofagije i makroautofagije se odvija na isti način. U prisustvu oređenih proteina i gena odgovornih za aktivaciju autofagije, unutar ćelije formira se membrana i obavija organele, proteine, patogene i druge materije koje se mogu naći u ćeliji. Kada se membrana u potpunosti zatvori, takva, zatvorena membrana, sa svim što se unutar nje nalazi, naziva se autofagozom. 

Autofagozom se vezuje za lizozom koji ispušta određene enzime čija je svrha da razgradi sve što se nalazi unutar autofagozoma. 

I to je, ukratko, kako izgleda proces autofagije.

Makroautofagija je vid autofagije i podrazumeva ciljanu razgradnju organela i neiskorišćenih proteina i trebalo bi je razlikovati od autofagije koja nastaje usled nedostatka hranljivih materija, iako je proces isti.

U odsustvu hrane, formiranje autofagozoma je nasumično, tj. unutar membrane naći će se sve ono što je bilo najbliže membrani u trenutku njenog stvaranja i što se može iskoristiti za dobijanje energije i na taj način ćelija razgrađuje svoje komponente (jede samu sebe) i dobija energiju u odsustvu hrane.

Makroautofagija, s druge strane, podrazumeva da će autofagozom da se formira s ciljem da ukloni oštećene organele i neiskorišćen protein, i za aktivaciju makroautofagije nije neophodno da ćelija gladuje, što upravo potvrđuje istraživanje prikazano u ovom članku.

Naučnici su uzeli 30 miševa, podelili ih u tri grupe i hranili ih dvema različitim keto ishranama, dok su treću grupu hranili standardnom ishranom glodara. Eksperiment je trajao 4 nedelje kada su uzeti uzorci mišjih mozgova, koji su posmatrani pod mikroskopom ne bi li bila uočena autofagija.

Kod miševa koji su bili na keto ishrani rezultati posmatranja pokazali su povećanu koncentraciju LC3 proteina, odgovornog za kreiranje autofagozoma. Protein je bio pronađen i u hipokampusu i frontalnom korteksu. 

Ovo je prva studija urađena na životinjama koja je pokazala stvaranje autofagozoma nakon što su životinje bile na keto isrhani i ovi rezultati mogu biti veoma bitni pokazatelji razumevanja mehanizma kog pokreće keto ishrana i zašto je ova ishrana efikasna pri tretmanu epileptičnih napada kod dece.

Pored toga što je keto ishrana efikasna pri suzbijanju epilesije, ona je takođe veoma efikasna u tretiranju dijabetesa tipa II, gojaznosti, i smanjivanju rizika od kardiovaskularnih oboljenja. 

Keto ishrana je takođe uspešna kao pomoćna terapija kod mnogih vrsta tumora, sindroma policističnih jajnika, akni i neurodegenerativnih oboljenja.

Izvori:

https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/brain-macroautophagy-on-the-ketogenic-diet/D2556BAE50B89288C0AE7A21AFCE77F8

https://en.wikipedia.org/wiki/Autophagy


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije