Info, Recepti i mnogo toga još

Kafa aktivira autofagiju

Kafa je jedan od omiljenih napitaka koje čovek konzumira i posebno je popularna kod nas, na Balkanu, gde se ovaj napitak služi gostima ali se rado pije zajedno sa članovima porodice.

Jedno od čestih pitanja koje dobijamo jeste da li kafa prekida autofagiju i da li bismo smeli piti kafu u toku posta?

Naš odgovor je ne samo da kafa ne prekida autofagiju, već kafa vrlo verovatno pokreće autofagiju.

Autofagija je proces koji se odvija u ćelijama i ona doslovno znači jesti samog sebe, a ovaj proces je dobio taj naziv zato što ćelija razgrađuje svoje organele kako bi došla do energije ili kako bi reciklirala oštećene organele, pa onda ćelija jede samu sebe.

Post 16/8 ili 18/6 ili bilo koji drugi vid vremenski ograničenog hranjena, pogrešno je nazivati autofagijom, jer se autofagija neprestano odvija u našem telu, a odustvo hrane je samo jedan od načina da pojača aktivacije autofagije u našim ćelijama.

Prošle nedelje smo govorili o keto ishrani i aktivaciji autofagije kod miševa koji su bili na ovoj ishrani, a danas govorimo o aktivaciji autofagije kod miševa koji su konzumirali kafu.

Kako je istraživanje pokazalo, od 1 do 4 sata nakon konzumiranja kafe, u ćelijama miševa bilo je primetno prisustvo LC3 proteina odgovornog za stvaranje autofagozoma, tela koje se stvara unutar ćelije i u kom se uz asistenciju lizozoma razgrađuju organele, protein, patogeni i sve drugo što se nađe u njemu.

Eksperiment je trajao dve nedelje i rađen je na velikom broju miševa. Uslovi su bili strogo kontrolisani, miševi su imali jednako prisustvo i odsustvo svetlosti (u trajanju od po 12 časova), mogli su da jedu i da piju vode koliko god žele, tako da bi se uklonio bilo koji drugi faktor koji bi potencijalno uticao na aktivaciju autofagije.

Miševi su svakodnevno dobijali kafu, i jedan po jedan su žrtvovani u periodu od sat vremena do četiri sata nakon dobijanaja kafe. Nakon podnošenja žrtve, iz miševa su uzeti uzorci tkiva mišića, srca i jetre. Miševi su žrtvovani nakon 24 sata, 48 sati, 72 sata, 1 nedelje i 2 nedelje od početka eksperimenta.

Kod svih miševa, bilo da su kratkotrajno ili dugotrajno dobijali kafu i bilo da je ta kafa bila sa ili bez kofeina, primećeno je značajno povećanje autofagije u svim uzorcima tkiva, tj. u jetri, mišićma i u srcu.

Obzirom da je kafa bez kofeina takođe uticala na aktivaciju autofagije, možemo da uklonimo kofein iz jednačine, i naučnici još uvek ne znaju koja to komponenta u kafi izaziva aktivaciju autofagije, ali idućeg puta kada vas neko bude pitao da li sme da pije kafu u toku posta, ako posti da bi aktivirao autofagiju, recite im ne samo da neće prekinuti autofagiju, već je i pojačati.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4111762/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023692/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20181814/


Mi verujemo da svako zaslužuje da bude zdrav i da bude zadovoljan svojim izgledom, i zato smo napravili besplatan plan ishrane koji ide uz besplatnu knjigu recepata, kao i još neki materijal i koji će vam biti od pomoći i kog ćemo rado poslati na vašu mejl adresu.

Sve ovo ćemo vam poslati potpuno besplatno, kliknite na link i recite nam na koju mejl adresu da pošaljemo.

Obećavamo da nećemo slati spam jer i sami ne volimo spam i da nećemo zloupotrebljavati niti deliti vaše podatke.

Hvala Vam!

Zagolaj postoji zbog Vas, a naša misija je da vam pružimo najnovije i najbolje moguće informacije povodom, ishrane i zdravlja uopšteno, ali naš zadatak je i da vas motivišemo da primenite Vaša saznanja i da dođete do optimalnog zdravlja.

Kada smo se odlučili da pokrenemo naš projekat, uslov je bio da ni po koju cenu ne prihvatamo ponude sponzora, i ni po koju cenu nećemo promovisati proizvode koje ne bismo sami koristili.

Kako sami ne koristimo industrijske proizvode, izbor sponzora koji bi finansijski podržali stvaranje ovog sadržaja svodi se na nas same, ali to vrlo lako možete postati upravo Vi.

Ako pronalazite vrednost u našem sadržaju, i cenite to što on nije ispunjen reklamama, i što ne pokušavamo da Vam uvalimo neki glupi suplement ili detoks proizvod, jedan od načina da nas podržite jeste da kupite našu elektronsku knjigu recepata, ili našu štampanu knjigu recepata, ali takođe možete kupiti i proizvode iz naše daroteke, i tako dobit može da bude obostrana.

Takođe nas možete podržati na Patreonu gde ćete zauzvrat dobiti kredit na kraju svakog video snimka, kao pravi producent, jer biste upravo to i postali.

Hvala vam što činite da Zagolaj nije primoran da promoviše razne suplemente i druge proizvode kako bi mogao finansijski da opstane.