Kafa aktivira autofagiju

Kafa je jedan od omiljenih napitaka koje čovek konzumira i posebno je popularna kod nas, na Balkanu, gde se ovaj napitak služi gostima ali se rado pije zajedno sa članovima porodice.

Jedno od čestih pitanja koje dobijamo jeste da li kafa prekida autofagiju i da li bismo smeli piti kafu u toku posta?

Naš odgovor je ne samo da kafa ne prekida autofagiju, već kafa vrlo verovatno pokreće autofagiju.

Autofagija je proces koji se odvija u ćelijama i ona doslovno znači jesti samog sebe, a ovaj proces je dobio taj naziv zato što ćelija razgrađuje svoje organele kako bi došla do energije ili kako bi reciklirala oštećene organele, pa onda ćelija jede samu sebe.

Post 16/8 ili 18/6 ili bilo koji drugi vid vremenski ograničenog hranjena, pogrešno je nazivati autofagijom, jer se autofagija neprestano odvija u našem telu, a odustvo hrane je samo jedan od načina da pojača aktivacije autofagije u našim ćelijama.

Prošle nedelje smo govorili o keto ishrani i aktivaciji autofagije kod miševa koji su bili na ovoj ishrani, a danas govorimo o aktivaciji autofagije kod miševa koji su konzumirali kafu.

Kako je istraživanje pokazalo, od 1 do 4 sata nakon konzumiranja kafe, u ćelijama miševa bilo je primetno prisustvo LC3 proteina odgovornog za stvaranje autofagozoma, tela koje se stvara unutar ćelije i u kom se uz asistenciju lizozoma razgrađuju organele, protein, patogeni i sve drugo što se nađe u njemu.

Eksperiment je trajao dve nedelje i rađen je na velikom broju miševa. Uslovi su bili strogo kontrolisani, miševi su imali jednako prisustvo i odsustvo svetlosti (u trajanju od po 12 časova), mogli su da jedu i da piju vode koliko god žele, tako da bi se uklonio bilo koji drugi faktor koji bi potencijalno uticao na aktivaciju autofagije. 

Miševi su svakodnevno dobijali kafu, i jedan po jedan su žrtvovani u periodu od sat vremena do četiri sata nakon dobijanaja kafe. Nakon podnošenja žrtve, iz miševa su uzeti uzorci tkiva mišića, srca i jetre. Miševi su žrtvovani nakon 24 sata, 48 sati, 72 sata, 1 nedelje i 2 nedelje od početka eksperimenta. 

Kod svih miševa, bilo da su kratkotrajno ili dugotrajno dobijali kafu i bilo da je ta kafa bila sa ili bez kofeina, primećeno je značajno povećanje autofagije u svim uzorcima tkiva, tj. u jetri, mišićma i u srcu.

Obzirom da je kafa bez kofeina takođe uticala na aktivaciju autofagije, možemo da uklonimo kofein iz jednačine, i naučnici još uvek ne znaju koja to komponenta u kafi izaziva aktivaciju autofagije, ali idućeg puta kada vas neko bude pitao da li sme da pije kafu u toku posta, ako posti da bi aktivirao autofagiju, recite im ne samo da neće prekinuti autofagiju, već je i pojačati.

Izvori:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4111762/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023692/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20181814/


Preporučujemo iz naše prodavnice

Kategorije